| Marc-Jean Ghyssels (PS) wordt als burgemeester van Vorst opgevolgd door Stéphane Roberti (Ecolo).

Aftredend burgemeester Ghyssels: 'Ik zit met een kater'

Laurent Vermeersch
18/10/2018

Aftredend burgemeester Marc-Jean Ghyssels (PS) reageert voor het eerst op de vaudeville tijdens de verkiezingsnacht. Die kostte hem de sjerp in Vorst.

"Ik vraag me af of ik niet moet terugkeren naar mijn origineel beroep", aldus Ghyssels donderdagmiddag in de studio bij BX1. "Voor mij is een periode van reflectie aangebroken. Politiek is een vak dat veel investeringen vraagt, 7 dagen op 7, 24 uur op 24 uur. Ik moet ook aan mijn vrouw en zoon denken."

Ghyssels geeft toe dat hij de woelige verkiezingsnacht nog niet verteerd heeft. "Ik zit met een kater", zegt de aftredende burgemeester. "Het was echt een vaudeville waarbij we elkaar elke keer misliepen. Ik vind het jammer dat we niet de tijd genomen hebben om rustig te praten."

Naar eigen zeggen had de PS-burgemeester de samenwerking met Ecolo liever voortgezet. Op een bepaald moment was er ook een akkoord in de maak, maar het was Ghyssels die eigenhandig de stekker eruit trok toen hij de burgemeestervoordracht van Ecolo-lijsttrekker Stéphane Roberti verscheurde.

"Dat was een impulsieve reactie en ik heb me ervoor verontschuldigd", klinkt het nu. "Ik was het document zelf beginnen invullen, dus ik meende het. Maar ik vond de manier waarop Ecolo het document op mijn bureau meegraaide niet correct. Dat maakte me boos en toen ik het bij hen opnieuw in handen kreeg heb ik het verscheurd."

Daarna ging Ghyssels tegen de wil van de PS-top onderhandelen met de MR en Défi. Zonder resultaat en uiteindelijk sloten MR en CDH een meerderheid met de groenen. "Dit is geen makkelijke meerderheid. Er zijn meer overeenkomsten tussen Ecolo en de Lijst van de Burgemeester dan tussen Ecolo en MR."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Kiest 2018: Vorst , Brussel Kiest 2018

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni