20181014 Stemcomputer stemhokje Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Brussel Kiest elektronisch stemmen

Slechts 25 gekozenen in Brussel zijn geen Belg

EDB
© BRUZZ
05/11/2018

Bij de meest recente verkiezingen werden 695 gemeenteraadsleden verkozen. Onder hen zijn slechts 25 niet-Belgen. Drie op vier onder hen zijn vrouwen en iets meer dan de helft heeft de Franse nationaliteit. "Er is een zekere desinteresse bij de expatkiezer."

304 Europese niet-Belgen stelden zich tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen kandidaat om verkozen te worden. Daaruit kwamen 25 gekozenen, weet Le Soir. Tegenover het totale aantal gekozenen bedraagt het aantal niet-Belgen bijgevolg amper 3,6 procent.

Dat is niet veel, indien we rekening houden met het feit dat 16,8 procent van de Brusselaars met een EU-nationaliteit zich inschreef om mee te stemmen.

“We mogen niet vergeten dat noch de buitenlandse kiezers, noch de buitenlandse kandidaten, een homogene groep zijn,” zegt VUB-politicoloog Dave Sinardet aan BRUZZ. “We kunnen er niet vanuit gaan dat een Pool liever op een Fransman stemt louter om het feit dat hij ook een buitenlander is. Hetzelfde geldt voor mensen van dezelfde nationaliteit. We weten niet wie op wie gestemd heeft,” aldus Sinardet.

Volgens Thomas Huddleston van VoteBrussels, dat actief campagne voerde om expats te laten stemmen, zou een automatische inschrijving ervoor zorgen dat meer buitenlanders stemmen. Daar is Sinardet niet helemaal zeker van, al sluit hij de optie niet uit. “Maar deels heeft het ook te maken met een zekere desinteresse van de expatkiezer,” aldus Sinardet.

Wie zijn de buitenlandse gekozenen?

Drie op vier van de buitenlandse gekozenen blijken vrouwen te zijn, en iets meer dan de helft heeft de Franse nationaliteit. De meerderheid behoort tot Ecolo-Groen (11) of de MR (10). Met vijf verkozenen staat Elsene bovenaan de lijst, gevolgd door Etterbeek, Sint-Gillis en Ukkel met telkens vier verkozenen.

“Dat zijn de iets rijkere gemeenten,” zegt Sinardet. “Maar het hangt ook samen met de partijen, die toevallig goed scoorden in die gemeenten. Een partij als Ecolo doet vanuit ideologische overwegingen al iets meer moeite om andere nationaliteiten op de lijst te zetten.”

Portretten: 'Toegelegd op wijkwerk'

BRUZZ sprak met twee buitenlandse gekozenen.

nuria bordes castells

Núria Bordes Castells (Ecolo-Groen) raakte met 397 voorkeursstemmen verkozen vanop de 28ste plaats op de lijst in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Als Spaanse uit Barcelona kent ze iets van de meer gecompliceerde, politieke structuren en daar haalt ze inspiratie uit. “In Brussel kunnen we zeker zaken leren van Barcelona. De manier waarop kinderopvang en school er georganiseerd worden, bijvoorbeeld,” zegt ze. “Daar bestaat erg weinig schooluitval.”

Núria denkt niet dat haar Spaanse nationaliteit haar geholpen heeft bij het ronselen van stemmen. “Ik ben al zes jaar lid van Ecolo en ik heb erg veel vrijwilligerswerk gedaan. Ik denk dat dit veel belangrijker was dan mijn nationaliteit.”

caroline laporte

Caroline Laporte (MR) is geen nieuwkomer in de politiek. In 2006 raakte de Française voor het eerst verkozen, in 2012 herhaalde ze dat en ook dit jaar kon ze met haar 331 voorkeursstemmen rekenen op een plaatsje in de gemeenteraad van Elsene.

“Ik denk niet dat mijn nationaliteit mij in een gemeente met 176 verschillende nationaliteiten meer stemmen heeft opgeleverd,” zegt Laporte. “Ook al telt Elsene meer dan 12.000 Fransen.”

Naar eigen zeggen richtte de politica zich tot alle inwoners van Elsene, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. “En ik heb me ook toegelegd op wijkwerk, dat vond ik heel belangrijk.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel Kiest 2018, Samenleving, Politiek, expats, Dave Sinardet, buitenlanders, Caroline Laporte, Nuria Bordes Castells, VoteBrussels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni