— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

Vincent Riga is populairste Nederlandstalige politicus

© BRUZZ
| Nederlandstalige stemmenkanonnen 2018: Vincent Riga (Open VLD) Carla Dejonghe (Open VLD) en Rik Jellema (Groen.)
Updated: 16-10-2018 - 17:20

De Brusselse Nederlandstalige politici die het populairst zijn in hun gemeente, zijn Vincent Riga, Carla Dejonghe (beiden Open MR) en Rik Jellema (Ecolo-Groen). Dan houden we niet alleen rekening met het aantal voorkeursstemmen, maar ook het aantal kiezers dat op hen kon stemmen. Een tweetalige lijst en een goede lokale inbedding lijken het geheim om de hoogste populariteitsscores te halen.

Voor die populariteitsscore keken we naar de verhouding van de voorkeurstemmen ten opzichte van het aantal kiezers in de gemeente. Dat cijfer wordt de 'penetratiegraad' genoemd en bekeken we eerder dinsdag al voor de Brusselse burgemeesters. De lijst die je zo krijgt geeft een idee van het politieke gewicht van een kandidaat.

Vincent Riga wint die populariteitspoll aan Nederlandstalige kant. De politicus uit Sint-Agatha-Berchem, die vorig jaar overstapte van CD&V naar Open VLD, haalt in zijn gemeente het tweede hoogste aantal stemmen en een penetratiegraad van 6,3 procent. De populaire Berchemnaar is geboren en getogen in de gemeente en tweetalig opgevoed, met een Nederlandstalige vader en een Franstalige moeder. Thuis sprak hij Frans, al zijn studies volgde hij in het Nederlands. Hij stond op de vijfde plek op de tweetalige Open MR-lijst.

"Maar in Brussel mag je geen echt tweetalig Zinneke zijn", zei hij daarover in 2017 aan BRUZZ. "Als je de eed aflegt, moet je kiezen. Je bent een Franstalige of een Nederlandstalige, wat op zich une aberration (vergissing) is. Een Brusselaar is veel meer dan Nederlands- of Franstalige alleen. Er zijn driehonderd soorten Brusselaars. Toch moet je kiezen."

Geboren en getogen

Carla Dejonghe eindigt tweede. Ze haalt een penetratiegraad van 4,56 procent van de kiezers in Sint-Pieters-Woluwe, vanop een vijfde plaats op de tweetalige Open MR-lijst.

"Dejonghe is geboren en getogen in de gemeente", legt de BRUZZ-correspondent voor de Woluwes, Tim Devriese, uit. "Haar vader en grootvader waren er eerder al politici, er is zelfs een Dejonghestraat in de gemeente. Ze is niet alleen VGC-voorzitster, maar was er eerder ook schepen van Middenstand." Dat maakt de kans groot dat ook lokale Franstaligen haar - en haar familie - kennen, en dus ook voor haar gestemd hebben.

(Lees verder onder de grafiek)

Twee partijkaarten

Ook nummer drie Rik Jellema (4,10 procent) stond op een tweetalige lijst: hij was zelfs lijsttrekker van de lijst Ecolo-Groen in Etterbeek. De Nederlander Jellema heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij twee partijkaarten heeft, van zowel Ecolo als Groen.

Nummer vier qua penetratiegraad (4,02 procent) is Dirk De Block, in absolute termen het Vlaams-Brusselse stemmenkanon. Ook hij staat op een tweetalige lijst, die van PVDA-PTB in Molenbeek, de enige unitaire partij in België.

BRUZZ is nog bezig de berekeningen te verfijnen en voert met behulp van de lezers geregeld updates uit. Correctie: in een eerdere versie van dit artikel werd Carla Dejonghe foutief aangeduid als politica met de hoogste penetratiegraad. Maar ze eindigt dus tweede.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?