— Brussel kiest in jouw gemeente

Elsene

Elsene: Hoe hecht zijn de paarse vriendinnen?

© PhotoNews

“We moeten dúrven,” zei Dominique Dufourny (MR) vlak nadat ze het lintje van de splinternieuwe Elsensesteenweg had doorgeknipt. Die steenweg mag ze samen met een geslaagde begrotingsoefening, een verhoogd veiligheidsgevoel en meer burgerparticipatie op haar conto schrijven.

| De inzet |

Elsene mag zich sowieso opmaken voor een primeur. Ofwel krijgt de huidige burgemeester haar eerste volle termijn, ofwel moet ze haar stoel afgeven aan een ecologist. Houdt de paarse coalitie stand, of kunnen de groenen haar breken?

De stem van de burgemeester sloeg een beetje over, de onzekerheid over de semiautoluwe formule klonk erin door. Veel stenen lagen nog los en zelfs de wegdekdecoratie was niet meer gelukt voor het bouwverlof. Toch is de steenweg er eindelijk, na een vermoeiende armworstelstrijd met het Gewest.

Dat Defourny die mee heeft ontmanteld, kan ze terecht vermelden als merite, naast de geslaagde begrotingsoefening, het verhoogde veiligheidsgevoel en de springlevende burgerparticipatiecultuur.

De meerderheid bestaat nu uit een coalitie van MR-Open VLD, PS-SP.A en Défi. Die laatste is er enkel bij voor de ruime meerderheid. De liberalen en socialisten hebben een zeer lange geschiedenis samen in Elsene. Het is een traditioneel blauwe gemeente, maar in 2001 kon rood er opnieuw doorbreken met burgemeester Willy Decourty (PS), die 2,5 jaar geleden met pensioen ging na een ongewone wissel met Dufourny.

Campagnekoorts

Burgemeester Dominique Dufourny (MR) is de onbetwiste nummer één. Maar dat wil niet zeggen dat het niet rommelt in de MR-gelederen. Met name parlementslid Alain Destexhe speelt stokebrand. Eerst mocht hij niet op de lijst, dan zou hij verhuizen. Uiteindelijk kreeg hij toch een plaats op de lijst, maar net voor het indienen ervan trok hij zich terug, om medische redenen.

Sindsdien heeft Elsene een uitgesproken vrouwelijk leiderschap. “Mensen denken dat zoveel vrouwen bij elkaar alleen ruzie maken, maar niets is minder waar. We werken samen als een ploeg,” aldus de burgemeester. Ondanks het partijverschil zette ze veel van Decourty’s politieke werven, zoals de omstreden dure renovatie van het gemeentehuis, gewoon voort.

Hoe verpletterend de triomf van de paarse vriendinnen zal zijn, hangt af van die derde grote speler, de groenen. Zij hebben in Elsene nooit een andere rol gespeeld dan de reus in de oppositie, omdat ze niet door één deur kunnen met de liberalen. Maar Ecolo-Groen stijgt in zowat alle Brusselse peilingen. Kandidaat-burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) trekt een ware krachtlijst in Elsene, met VN-professor Olivier De Schutter, federaal parlementslid Gilles Vanden Burre en nationaal Ecolo-covoorzitster Zakia Khattabi.

Christos Doulkeridis, lijsttrekker voor Ecolo-Groen in Elsene

Veel van de hete hangijzers in 2018 – fietspaden, luchtkwaliteit, stadsnatuur – hebben een groen randje. Daarbij staat Doulkeridis als ex-staatssecretaris voor Huisvesting sterk in een gemeente die kreunt onder een schrijnend tekort aan sociale woningen en exorbitante vastgoedprijzen. Dat is mede dankzij de rijke expatgemeenschap, waarvan slechts een tiende stemt. Elsene blijft een transitgemeente en de duurste van het land.

Dat laatste is een van de vele pijnpunten die het paarse bestuur volgens de oppositie nooit heeft kunnen wegwerken. De christendemocraten van Objectif XL hekelen ook de vele gelijktijdige werven en het vuil in de straten. Boegbeelden Geoffroy Kensier en Julie de Groote (beiden CDH) wijzen op de achteloze behandeling van kostbaar stedelijk patrimonium zoals de Solvay-site of Delhaize Molière. Dat laatste dossier kostte Nathalie Gilson (MR) haar bevoegdheid Stedenbouw.

Voor een echte rechtse coalitie lijkt er niet genoeg stemkrediet. De socialisten zitten dus schijnbaar safe. Tenzij Défi hen integraal kan vervangen, zal Dufourny opnieuw op hen rekenen. Béa Diallo (PS) en co moeten dan wel de ogen afwenden van omstreden lijstduwer Alain Destexhe, wellicht de meest rechtse MR’er in het hele land. Die is uitgerekend nu wel net ziek geworden. Misschien zien de socialisten dan in hun kielzog Doulkeridis. Hij reikt hen de hand, met in zijn andere de wellicht hoogste groene score ooit.

De Vlaamse schepen

Sinds het vertrek van Bianca Debaets (CD&V) heerst er meer dan ooit bloedarmoede in Nederlandstalig politiek Elsene. In de erg Franstalige gemeente is de post van Nederlandstalig schepen vooral een subsidiewervingsmiddel. Huidig schepen Maite Morren (SP.A) maakt de meeste kans. Ondanks haar magere portefeuille wist zij dan ook effectief wat te verwezenlijken. Haar grootste uitdager is opnieuw Valérie Libert (Open VLD), die de vorige keer meer voorkeurstemmen haalde dan Morren. Ook Els Gossé (Groen) maakt haar opwachting.

Hoe scoort burgemeester Dufourny op de baro(n)meter?

Dufourny (MR) nam halverwege de bestuursperiode de fakkel over van PS-burgemeester Willy Decourty. Er waren geen uitschuivers en de voormalige schepen kon zelfs voorzichtig een eerste stempel drukken. Voor een echte ‘barones’ komt ze nog wat jaren tekort.

Politiek landschap

politieklandschap Elsene
Het burgerlijke Elsene is van oudsher een blauwe gemeente. De bevolking wijzigt echter pijlsnel. Daardoor krijgen ook andere politieke partijen voet aan de grond. MR en PS delen er de macht. Ecolo en CDH zitten in de oppositie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?