— Brussel kiest in jouw gemeente

Elsene

Morren betreedt lijsttop bij Elsense socialisten

© PS Elsene
| Vlnr.: Béa Diallo (PS), Maite Morren (SP.A), Caroline Désir (PS), Romain De Reusme (PS).

Schepen Maite Morren (SP.A) prijkt op de vierde plaats op de tweetalige socialistische lijst in Elsene. Nog nooit stond een Nederlandstalige zo hoog. Donderdag werd de top-5 gepresenteerd, samen met de belangrijkste speerpunten van de socialisten. “Beter verwelkomen en beter samenleven in een betere openbare ruimte.”

De Elsense lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 wordt zoals geweten getrokken door eerste schepen Béa Diallo (PS). Hij wordt gevolgd door Mobiliteitschepen Caroline Désir (PS) en schepen van Openbare Werken Romain De Reusme (PS). Tegen eind januari willen de socialisten hun lijst af hebben, in mei willen ze hem voorstellen.

Désir zetelt ook in het parlement en is daar PS-fractieleidster. Toch zal ze mee gemeentelijk campagne voeren, terwijl haar collega en kandidaat-burgemeester Diallo zich wél terugtrekt uit het parlement. Een beetje kiezersbedrog? Niet volgens Désir: “Ik heb het inderdaad nog moeilijk met kiezen, maar zal tijdens de campagne duidelijk maken waar ik voor sta.” Lijstplaats 5 gaat naar Hassan Chegdani (PS).

Nederlandstaligen en expats

Morren staat dus op 4, het hoogste ooit voor een Nederlandstalige. “Taaldiversiteit is extreem belangrijk voor ons,” aldus Diallo. Daarom willen de Elsense socialisten ook minstens één expat op de lijst zetten, om te putten uit de vele niet-Belgen in de gemeente. Die maken zowat 30 procent van de bevolking uit. “We willen ook zo veel mogelijk SP.A’ers op de lijst, maar het is niet zo vanzelfsprekend om die te vinden, voorlopig gaan we voor minsten vier mensen,” voegt Diallo toe.

Speerpunten

Een van de belangrijkste werkpunten voor de Elsense socialisten is het samenleven. Vooral de kloof tussen arm en rijk is in geen enkele Brusselse gemeente zo onmiskenbaar. Dat soms problematische samenleven willen de socialisten vergemakkelijken met huisvesting, sociale initiatieven en veiligheid. Eén opvallend concreet voorstel onder die laatste pijler zijn de ‘Elsense Engelen’, die ’s nachts op pad zullen gaan om bijvoorbeeld drugsdealers aan te spreken.

Ten tweede moet er volgens de kandidaten tegemoet gekomen worden aan de Brusselse demografische explosie: steeds meer nieuwe Elsenaren moeten worden ontvangen door steeds betere gemeentediensten. Ten derde willen de Elsense roden aan antwoord bieden op de stijgende bevolkingsdichtheid door extra veel zorg te dragen voor de openbare ruimte, en dan vooral de groene delen ervan. De autodruk moet ook omlaag en de zwakke weggebruiker krijgt meer ruimte door middel van specifiek ontworpen wegen.

'Met liberalen of groenen, maakt niet uit’

De Elsense socialisten maken op dit moment deel uit van een onwaarschijnlijke coalitie met de liberalen. “Het is misschien vreemd, maar het werkt gewoon,” zegt Désir. Een coalitie met de in Elsene steeds groter wordende groenen lijkt haar op bepaalde vlakken wel logisch, “maar we gaan even graag opnieuw in zee met MR-Open VLD (de lijst van burgemeester Dominique Dufourny (MR), red.), zo lang we ons programma maar kunnen uitwerken,” besluit de schepen diplomatisch.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook