Analyse

Etterbeek: De Wolf blijft zitten, Ecolo-Groen wint terrein

Vera Tylzanowski
© BRUZZ
15/10/2018

| Zoals verwacht blijft Vincent De Wolf (MR) burgemeester van Etterbeek.

Zoals verwacht blijft Vincent De Wolf (MR) burgemeester van Etterbeek, en maakt de coalitie tussen de blauwe lijst van de burgemeester, de groenen en de socialisten haar voorakkoord waar. De groenen krijgen wel iets meer bewegingsruimte, met vijf extra zetels.

Ook in Etterbeek is de groene golf duidelijk zichtbaar. Ecolo-Groen stijgt met maar liefst 10,9 procent tegenover de verkiezingen in 2012 en haalt elf zetels binnen, bijna een verdubbeling. Opvallend is ook dat de lijst van burgemeester De Wolf standhoudt en maar een half procentje en één zetel moet afstaan. Zo is Etterbeek de enige gemeente in Brussel waar de liberalen niet fors moeten inboeten. PS-SP.A+ haalt vier zetels binnen en is eigenlijk overbodig om een nieuwe meerderheid te vormen. Maar De Wolf houdt woord en heeft het voorakkoord, dat vooraf aan de Etterbekenaren bekendgemaakt werd, zondagavond al beklonken.

De twee oppositiepartijen, CDH en Défi, worden nog kleiner. Défi verliest een zetel en behoudt nog twee zitjes in de gemeenteraad. CDH is de grote verliezer: de partij gaat van vier naar twee zetels. De meerderheid krijgt met 31 van de 35 zetels veel speelruimte in handen.

De lijst van De Wolf behoudt vijf schepenen. Ecolo-Groen snoept een postje af van de socialisten en zal drie schepenen leveren. De socialisten houden één schepen over. Over de verdeling van de postjes is nog niets bekend. Daarover zullen de drie meerderheidspartijen in de loop van deze week verder onderhandelen (lees verder onder de grafiek).

Wie wordt burgemeester?

Hoewel MR in Brussel zware klappen krijgt, houdt De Wolf stand. Meer nog, hij haalt meer voorkeurstemmen dan in 2012: 3.984 tegenover 3.512 in 2012. Hij blijft burgemeester en zal aan het einde van de nieuwe legislatuur 32 jaar aan de macht zijn in Etterbeek.

En de Vlamingen ...

Zoals afgesproken in het voorakkoord blijft Frank Van Bockstal (CD&V) schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden. Ook Lijsttrekker van Ecolo-Groen Rik Jellema mag met zijn mooie score opnieuw meedoen. Ethel Savelkoul (Open VLD) wist met 396 voorkeurstemmen op de Lijst van de Burgemeester een zitje te veroveren, maar het valt nog af te wachten of zij schepen wordt. Aftredend schepen Rik Baeten (SP.A) kwam op als lijstduwer, maar raakte niet verkozen.

Blijf ook na 14 oktober op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Etterbeek.

De analyses na 14/10

De verkiezingen zitten erop en de burger heeft gesproken. Tijd om voor elke gemeente een stand van zaken op te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Kiest 2018: Etterbeek , De analyses na 14/10 , gemeenteraadsverkiezingen 2018 , Vincent De Wolf , Rik Jellema

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni