— Brussel kiest in jouw gemeente

Ganshoren

Ganshoren: Michèle Carthé presenteert eigen lijst

Michèle Carthé (PS) trekt de lijst Samen/Ensemble.

PS-coryfee Michèle Carthé uit Ganshoren trekt voor de laatste keer een kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Haar lokale lijst Samen/Ensemble bestaat uit kandidaten van de PS, SP.A, Open VLD en onafhankelijken.

Opvallend: de nieuwe, jonge politieke garde van Ganshoren kwam het kiesproject voorstellen en niet de nummer één en twee van de lijst, oudgedienden Michèle Carthé (PS) en René Coppens (Open VLD). "Ook al trekken zij de lijst, toch is er een wil om plaats te maken voor de jeugd," zegt PS'er Lara Thommes (30), vijfde op de lijst en dochter van Carthé.

Vier van de tien eerste plekken zijn voorbehouden voor politici jonger dan 30. Logisch, vinden de nieuwe kandidaten. "In Ganshoren ligt de gemiddelde leeftijd iets hoger dan in de rest van het gewest, maar er is ook een verjongen gaande veroorzaakt door jonge gezinnen die naar de gemeente komen. Dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee," zegt Thommes.

De lijst schuift drie belangrijke thema's naar voren: solidariteit, levenskwaliteit en participatieve democratie.

Raad van State

Carthé is geen onbesproken figuur in Ganshoren. De oud-burgemeester van de gemeente moest de sjerp overlaten aan Hervé Gillard (MR), maar bleef in het schepencollege. Na het overlijden van Gillard, kwam er een nieuwe coalitie en een nieuwe burgemeester, Robert Genard (MR), aan de macht, die Carthés bevoegdheden afnam.

Daarop stapte de PS-politica naar de Raad van State. Ze kreeg haar bevoegdheden terug en bleef schepen, zonder dat haar partij ook in de meerderheid zetelt.

De nieuwe lijst Samen/Ensemble wil naar eigen zeggen de rust terug doen keren in Ganshoren. "We vinden het erg belangrijk om terug de sereniteit terug te vinden, om efficiënter te kunnen werken tijdens de volgende legislatuur," zegt Open VLD-politica Mimi Crahaij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?