— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Lambrechts-Woluwe

Lijsttrekker Partij Islam dreigt met steniging, lokale MR dient klacht in

© Philippe Latteur ( via Facebook)
| “Ik heb deze berichten geschreven zonder na te denken. Mijn reactie was op dezelfde hoogte als die van de vrouw. Zij heeft me aangevallen en foto’s van mij gepubliceerd,” reageert Latteur (Partij Islam).

De MR-afdeling van Sint-Lambrechts-Woluwe dient klacht in tegen de lokale lijsttrekker voor Partij Islam, Philippe Lateur. Die klacht komt er nadat de lijsttrekker in kwestie een vrouw met steniging bedreigd heeft op de Facebookpagina van MR+. “Ik dacht niet na,” verdedigt Philippe Latteur zich.

Het begint allemaal met een Facebookpost van liberale lijst MR+. Die laat zich kritisch uit over de partij Islam, die opkomt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

“De wil om de sharia in België in te voeren staat haaks op de waarden die wij verdedigen. Als een of meerdere leden verkozen worden, zullen we oproepen tot een 'heilige unie 'in Sint-Lambrechts-Woluwe om een ondoordringbaar cordon sanitaire rond de ideeën van deze partij te verzekeren,” schrijft MR+ boven een foto van drie lijsttrekkers van de partij Islam, onder wie Philippe Latteur (lees verder onder de afbeelding).

Een vrouw uit de gemeente reageerde op de post met de woorden ‘Als de sharia ingevoerd wordt, zal hij (Latteur, red.) de eerste zijn die gestenigd wordt.”

Twee maanden later reageert Latteur op die commentaar. Daarbij schuwt hij volgens de RTBF geen aggressieve woorden. “Ik zal je slachten als een halal schaap,” schrijft hij. Of nog: “Ik zal je sneller stenigen dan je denkt.”

Doodsbedreigingen partij Islam
© Gilt Gil via Facebook

Hij publiceert ook meer details over de vrouw in kwestie, zoals haar werkplaats, en neemt contact op met de lijst MR+. Hij eist dat de commentaren en de foto’s die de vrouw publiceerde onder de post verwijderd worden. “Anders zal ik die persoon stenigen."

'Moesten actie ondernemen'

“Er is natuurlijk vrijheid van meningsuiting, zowel op de sociale media als daarbuiten. Maar deze berichten zijn van zo’n aard dat we het niet zo konden laten, zeker omdat deze persoon zich kandidaat stelt om politieke verantwoordelijkheden op te nemen,” aldus lijsttrekker van MR+ Amélie Pans aan de RTBF.

'Ik dacht niet na'

“Ik heb deze berichten geschreven zonder na te denken. Mijn reactie van hetzelfde niveau als die van de vrouw. Zij heeft me aangevallen en foto’s van mij gepubliceerd. Dat is niet correct, je moet het privéleven respecteren,” reageert Latteur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?