Verkiezingen 9 juni 2024: Benjmin Dalle (CD&V) ging stemmen in zijn thuisgemeente Laken.

Belgaimage

| Benjmin Dalle (CD&V) op verkiezingszondag in zijn thuisgemeente Laken.

Dalle benieuwd of Franstaligen instemmen met tweede Nederlandstalige staatssecretaris

© Belga
13/06/2024

Benjamin Dalle, uittredend Vlaams minister van Brussel en verkozen als CD&V-lijsttrekker in het Brussels Parlement, roept de twee Brusselse formateurs op om het Brussels monitoringcomité de Brusselse meerjarenbegroting te laten doorlichten. Verder vroeg hij zich donderdag na zijn gesprek met Elke Van den Brandt (Groen) af of de Franstaligen eventueel zouden instemmen met een tweede Nederlandstalige staatssecretaris mochten er vier coalitiepartners aan Nederlandstalige kant nodig zijn.

Dalle wees erop dat CD&V, met één zetel de kleinste fractie, niet meteen een rol speelt in de onderhandelingen voor de vorming van een nieuwe Brusselse meerderheid. Het is aan Elke Van den Brandt om een serieus gesprek te voeren met Fouad Ahidar die met zijn Team, dat 3 zetels haalde, de tweede grootste fractie van de Nederlandse taalgroep is. Samen met Groen zijn dat 7 zetels, waardoor nog één van de fracties met 2 zetels - N-VA, Open VLD, Vooruit.brussels en Vlaams Belang - volstaat om een meerderheid te vormen.

Zonder Team Fouad Ahidar zijn er vier coalitiepartners nodig, waardoor één fractie zonder regeringslid zou achterblijven. Tenzij de Franstaligen zouden instemmen met een tweede Nederlandstalige staatssecretaris, merkte Benjamin Dalle nog op.

Dalle zette donderdag aan Van den Brandt de CD&V-prioriteiten op een rij: de werkgelegenheid, een geloofwaardige begroting, de vereenvoudiging van de Brusselse structuren, en de tweetaligheid.

Zorgcentrum na Seksueel Geweld

In dat laatste verband pleit CD&V ervoor dat de tweetaligheid zou ingeschreven worden in de erkennings- en vergunningsvoorwaarden voor zorginstellingen, zodat de zorginspectie zou kunnen toezien op de naleving van de tweetaligheidsvereisten. Hij reageert daarmee op de getuigenis van een slachtoffer van een zedenmisdrijf, die door het Brussels Zorgcentrum na Seksueel Geweld niet in het Nederlands kon worden geholpen.

In De Ochtend (VRT Radio 1) wees Dalle op de verantwoordelijkheid van de Nederlandstalige leden van de Brusselse regering. "Het is hun verantwoordelijkheid om toe te zien op de plaats van het Nederlands in onze hoofdstad", aldus Dalle, "en dat is de laatste 5 jaar te weinig gebeurd."

Langs Nederlandstalige kant is Van den Brandt bevoegd voor Gezondheid, samen met Alain Maron (Ecolo) langs de Franstalige kant. "Maar nu heeft de Nederlandstalige minister die bevoegdheden gewoon overgelaten aan de Franstalige minister. In de volgende regering hoop ik dat de Vlaamse kant van de Brusselse regering onze taal wél ter harte neemt", aldus Dalle.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Brussel kiest: Brussels parlement , Benjamin Dalle , Elke Van den Brandt , David Leisterh , Brusselse begroting

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni