BRUZZ

| Louis De Clippele (midden), 18e op de Brusselse MR-lijst.

De laatste campagneloodjes: 'Straks eindelijk weer tijd voor mijn vrouw en kind van twee'

NLS
© BRUZZ
08/06/2024

Deze zaterdag vormt de laatste eindsprint na een lange campagne. Honderden kandidaten offerden zowat elk vrij moment op om zichzelf en hun partij in de markt te zetten, iets wat na enkele maanden in de kleren kruipt. “Vanavond heb ik bewust niets gepland.”

Zoals doorgaans het geval, waren de markten van zaterdag voor de modale Brusselaar weer een gezellige gelegenheid om inkopen te doen of een praatje te slaan. Maar voor de politieke partijen hing er wel meer aan vast: de laatste dag campagnevoeren.

Dat viel onder meer te zien op het Flageyplein. Van de Nederlandstalige partijen geen spoor. Wel ondernamen vertegenwoordigers van verschillende Franstalige partijen er een laatste poging om kiezers voor zich te winnen.

2024-06-08-Laatste week politieke campagne Flagey 2

BRUZZ

| Diego Maranso: "Ik heb ook de indruk dat de mensen de verkiezingscampagnes wat beu zijn geraakt."

Weinig thuis

Onder hen Diego Maranso, een vrijwilliger die flyers uitdeelt van de PTB. Hij is ondertussen al enkele maanden bezig met campagnevoeren. “Daar komt veel bij kijken: folders in de bussen steken, publieke evenementen organiseren, of zoals vandaag mensen aanspreken op de markt.” Vooral in die laatste taak kruipt energie, geeft Maranso toe.

“Vaak verlopen de gesprekken goed, maar er zijn ook mensen die nogal fel tegen onze partij gekant zijn. Het gebeurt wel eens dat we dat verweten worden voor ‘communist’, terwijl slechts een kleine minderheid van onze partij binnen die categorie valt. Ik heb ook de indruk dat de mensen de verkiezingscampagnes wat beu zijn geraakt. Het is moeilijker om ze aan te spreken.”

'Vermoeiend'

Ook op het Flageyplein was Louis De Clippele, 18de op de MR-lijst voor het Brussels Gewest. “De voorbije drie maanden waren fysiek wel vermoeiend”, zegt hij. “Ik heb heel wat deur-aan-deur bezoeken ondernomen en markten bezocht. Mijn vrouw en kind van twee jaar hebben me de laatste periode niet veel gezien. Ik hoop dan ook wat meer tijd met hen te kunnen spenderen na de verkiezingen.”

De Clippele benadrukt wel dat het menselijk contact met de kiezers belangrijk blijft. “Ze worden met heel veel informatie overspoeld. Een gesprek kan volgens mij wel helpen om duidelijkheid te scheppen, of ze het nu eens zijn met onze visie of niet.” Of hij bepaalde ambities heeft voor zondag? “Ik hoop deze keer toch een zitje in het parlement te bemachtigen, dat is bij de vorige verkiezingen niet gelukt.”

Full-time job

Iets verderop, tussen de kramen met planten en bloemen op het Heilig Kruisplein, staat Alessandro Scelfo, die de 40ste plek bekleedt op de Brusselse lijst van Ecolo. “Ik ben quasi dagelijks bezig met campagnevoeren, al bijna drie maanden ondertussen. Niet altijd evident om te combineren met een full-time job”, lacht hij. Ook hij heeft de voorbije weken vooral ingezet op fysieke ontmoetingen met potentiële kiezers.

“Die probeerde ik in de voormiddagen, na het werk of tijdens de weekenden te organiseren. Sommige weken stonden er een vijftiental politieke evenementen op het agenda. Dus ja, ik ben blij dat de campagne op zijn einde loopt. Vanavond heb ik alleszins niets gepland, zodat ik morgen met een fris hoofd de verkiezingsdag kan starten.”

Terug op het Flageyplein, is ook Jacqueline Delappiere bezig met een ronde op de markt. Zij staat op de 48ste plek op de lijst van het Brussels gewest voor Les Engagés. “Ik voer al campagne sinds de jaren zeventig, ik ben het wel gewoon intussen”, glundert ze.

Ook voor Delappierre blijft het contact met de inwoners, onder meer op markten of brocantes, een belangrijk onderdeel van de campagnes. “Je ontmoet er personen die je anders misschien nooit zou tegenkomen. Maar uiteraard kan het soms wel vermoeiend zijn om veel mensen op een dag te zien. Een avond ontspannen voor de tv en vroeg gaan slapen, zijn voor mij dan de beste remedies.”

2024-06-08-Laatste week politieke campagne Flagey

BRUZZ

| Jacqueline Delappiere, 48e op de Brusselse lijst van Les Engagés.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni