Collage: BRUZZ

| Premier Bart De Wever in de Kamer. (Links) - PS-kopstuk Ahmed Laaouej (Rechts) - nationaal co-voorzitster Marie Lecocq (Ecolo).

Laaouej en Lecocq niet opgezet met IMF-reactie De Wever over Brussel: ‘Premier onwaardig’

© Belga
12/05/2025
Updated: 12/05/2025 18.17u

De uitspraken die premier Bart De Wever gedaan heeft over het Brussels gewest, zijn die van "een separatistische leider die zich voordoet als een eerste minister", zo heeft Ahmed Laaouej, Brussels fractieleider van de PS, maandag gezegd bij Bel RTL. Ecolo-voorzitster Marie Lecocq noemde de uitspraak “chantage” en “een premier onwaardig”, zo schreef ze op sociale media.

Vier grote Belgische televisiezenders (VRT, RTBF, VTM, RTL-TVi), alsook het Duitstalige BRF en de lokale Antwerpse zender, zonden zondagavond hun interview met premier Bart De Wever uit. Op die manier maakte de federale regeringsleider de balans op van zijn eerste 100 dagen in de Wetstraat 16.

De Wever hekelde de afwezigheid van een Brusselse regering. Volgens hem “spelen de linkse partijen in Brussel eindeloze politieke spelletjes", terwijl de PS weigert een coalitie aan te gaan met de Vlaams-nationalisten.

Juridisch gezien bestaat er niet zoiets als federaal toezicht op een regio, zo vertelde hij. Maar als het had gekund, had hij al het initiatief genomen, aldus De Wever.

De Wever uitte zijn bezorgdheid over de budgettaire situatie. En hij waarschuwde, mocht er een beroep worden gedaan op de federale regering, "dan zal ik zeer duidelijke voorwaarden stellen voor de sanering van het slechte bestuur in Brussel. Ik zal mij gedragen als het IMF (het Internationaal Monetair Fonds, red.), met eisen voor hervormingen.”

Laaouej: 'Uitspraken van een separatistische leider'

Die visie "mag ons niet verbazen", reageert PS-fractieleider Laaouej. "Het zijn de woorden van een premier die in werkelijkheid een nationalistische en separatistische leider is. Het is iemand die de Grondwet als een vodje papier beschouwt".

Volgens Laaouej valt De Wever de autonomie van het Brussels gewest aan omdat hij "geen respect heeft voor België, Wallonië of Brussel". Nog volgens Laaouej heeft Brussel geen lessen te krijgen van het federale niveau omdat het begrotingstekort daar oploopt tot 25,5 miljard euro in 2025.

De PS is voorstander van een traject dat de rekeningen van het gewest opnieuw op orde krijgt. Maar dat kan volgens de Franstalige socialisten zonder een bezuinigingsbeleid, "door te werken aan investeringen en door niet alleen te kijken naar de uitgaven, maar ook naar de inkomsten", aldus Laaouej.

Lecocq: 'Brussel is ondergefinancierd'

Ecolo-covoorzitster Marie Lecocq noemde de IMF-uitspraak van De Wever "chantage" en "een premier onwaardig". Volgens haar draait het echte debat over het feit dat Brussel ondergefinancierd is. Ze merkt op dat Brussel zwaardere lasten moet dragen dan andere gewesten, omwille van zijn rol als hoofdstad.

Daarbij stelt ze dat Brussel de economie van ons land doet draaien, maar het slechts een deel van de belastinginkomsten terugkrijgt die het genereert. "Elke dag komen duizenden Vlamingen en Walen in Brussel werken. Brussel ontvangt hen, investeert voor hen, maar de belasting op de inkomens gaat naar de woonplaats, niet naar de werkplaats. De compensatiemechanismen zijn te zwak", vindt de ecologiste.

"Deze onderfinanciering is een politieke keuze. Diegenen die vandaag de staat leiden, hebben die gewild”, besluit Lecocq. De financiering van Brussel werd herzien in de zesde staatshervorming, die mee werd onderhandeld en goedgekeurd door de groenen.

Brussel zonder regering

Sinds 9 juni 2024 wacht Brussel op een nieuwe regering. Wanneer komt er een politiek akkoord? BRUZZ vraagt zich af 'Hoelang nog?' en toont de impact van de impasse in feiten, cijfers en meningen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni