David Leisterh (MR), Ahmed Laaouej (PS) en Christophe De Beukelaer (Les Engagés)

PhotoNew/Belgaimage. Montage: BRUZZ

| David Leisterh (MR), Ahmed Laaouej (PS) en Christophe De Beukelaer (Les Engagés) starten onderhandelingen over een nieuwe Brusselse regering.

Formatie Brusselse regering: MR nodigt PS en Les Engagés uit

Steven Van Garsse
© BRUZZ
24/06/2024

Na de eerste aftastende gesprekken kan de formatie van de Brusselse regering aan Franstalige kant nu echt van start gaan. MR heeft PS en Les Engagés uitgenodigd op basis van een politieke startnota en de budgettaire vooruitzichten.

David Leisterh (MR) en voorzitter Georges-Louis Bouchez (MR) hebben de PS en Les Engagés uitgenodigd om gesprekken aan te vatten voor de vorming van een Brusselse regering aan Franstalige kant.

Dat laat de MR weten.

De MR, PS en Les Engagés zijn de meest voor de hand liggende coalitiepartners.

MR en Les Engagés hebben de verkiezingen gewonnen, maar de twee partijen hebben in Brussel met 28 zetels onvoldoende voor een meerderheid. Daar zijn 36 zetels voor nodig. De PS is de evidente derde partij. De socialistische partij hield deze verkiezingen in Brussel met zestien zetels verrassend goed stand, ondanks de concurrentie op links van de PTB.

'Informateur' David Leisterh heeft zijn tijd genomen. Hij heeft het middenveld geconsulteerd, maar ook bijvoorbeeld de Nationale Bank. Die gesprekken vormen de basis voor een politieke startnota met budgettaire vooruitzichten.

Er waren al informele contacten tussen MR, PS en Les Engagés, maar die werden overschaduwd door forse uitspraken in de media. Zo verweet Georges-Louis Bouchez PS-voorzitter Ahmed Laaouej de religieuze kaart te trekken in Brussel tijdens de campagne. “Dat behoort nu tot het verleden,” voegde Bouchez daar aan toe.

De PS hield aanvankelijk de boot af voor de formatie en Brussels PS-voorzitter Ahmed Laaouej legt ook nu de lat hoog. “Ik koop geen kat in een zak,” zei hij Le Soir afgelopen weekend.

Water is diep tussen PS en MR

Los van de uithalen in de media, wordt de vorming van een Brusselse regering geen walk in the park. De MR kiest resoluut voor een neutrale overheid, waarbij geen sprake kan zijn van een hoofddoek aan het loket of bij de MIVB, en waarbij er een verbod op het onverdoofd slachten moet komen, zoals in Vlaanderen en Wallonië. Daar kan voor de PS geen sprake van zijn. Ook rond het woonbeleid, de arbeidsmarkt en de fiscaliteit is het water diep tussen PS en MR.

Er zal vervolgens ook met de Nederlandstalige partijen een akkoord moeten worden gevormd. De winnaar van die verkiezingen is Groen, dat meer plaats wil voor openbaar vervoer en fiets, terwijl de MR Good Move juist op de schop wil, hoewel Leisterh dat in een interview in L'Echo dit weekend al weer nuanceerde.

Er zullen tot slot ook pijnlijke budgettaire keuzes moeten worden gemaakt. Er is meer dan éen miljard structureel tekort per jaar (op 6 miljard zuivere inkomsten). Leisterh wil dat tekort terugdringen tot 250 miljoen euro.

Tegelijk is de puzzel aan Nederlandstalige kant aartsmoeilijk. Open VLD, Vooruit en N-VA zien een coalitie met Team Fouad Ahidar niet zitten. Ook de MR heeft zich al verzet tegen een coalitie met Ahidar.

‘Informateur’ Elke Van den Brandt (Groen) zal dus wellicht met in totaal vier Nederlandstalige partijen een meerderheid moeten proberen vormen, terwijl er maar drie ministerposten zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , David Leisterh , Christophe De Beukelaer , Ahmed Laaouej , Team Fouad Ahidar , Elke Van den Brandt , vorming Brusselse regering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni