4 februari 2024: David Leisterh, voorzitter van de Brusselse MR, op een congres van zijn partij.

Belgaimage

| David Leisterh, Franstalig formateur, op een congres van zijn partij.

Leisterh over LEZ-saga: ‘Regering wordt al gegijzeld, gaan niet ook parlement blokkeren'

JB
© BRUZZ
12/09/2024

Franstalig formateur David Leisterh (MR) is niet opgezet met de eis van zijn Nederlandstalige evenknie Elke Van den Brandt (Groen) om het uitstel van de verstrengde lage-emissiezone (LEZ) terug te draaien. Ondertussen groeit ook aan Nederlandstalige kant de frustratie over de stilstand van de formatie.

Door het voorstel van de Franstalige onderhandelende partijen MR, PS en Les Engagés om het uitstel van de verstrenging van de lage-emissiezone via de parlementaire weg af te dwingen, zit de Brusselse formatie volledig in het slop.

Nederlandstalig formateur Elke Van den Brandt (Groen) is niet van plan om een uitweg te vinden uit de moeizame formatiepuzzel aan Vlaamse kant tot de Franstalige partijen “hun voorstel zo snel mogelijk weer intrekken en werken aan een onderhandeld compromis”, gaf ze donderdag te kennen.

"De drie Franstalige partijen hebben mij vorige week een mes in de rug gestoken. Zo kan ik niet werken. Als ze menen dat ze Groen willen respecteren, moeten ze ook echt met Groen overleggen.”

Voor Van den Brandt is het vertrouwen tussen haar partij en de Franstalige partners helemaal zoek. Dat Leisterh beloofde niet "buiten het bestuursakkoord" te gaan zodra er een Brusselse regering gevormd is, maakte weinig indruk op Van den Brandt.

‘Grote bezorgdheid van de mensen’

In een schriftelijke reactie houdt Leisterh echter voet bij stuk. “Ik begrijp dat mevrouw Van den Brandt niet tevreden is met deze parlementaire initiatieven”, klinkt het. “Maar er zijn maar liefst drie teksten ingediend in het parlement. Door verschillende parlementsleden van verschillende partijen. Ik zie dat er een brede meerderheid voor deze aanpak is.”

Naast de drie partijen die een meerderheid hebben aan Franstalige kant, en bovendien ook over het hele Brussels Parlement, gaven ook PTB/PVDA, Team Fouad Ahidar, N-VA en Open VLD aan dat ze gewonnen zijn voor het voorstel.

Leisterh blijft erop wijzen dat er volgens hem geen andere piste is dan het uitstel van de volgende fase van de LEZ. “Tijdens de verkiezingscampagne hebben parlementsleden, en ik ook trouwens, heel vaak te horen gekregen dat dit echt een grote bezorgdheid is van de mensen. Ik wil ook de aandacht vestigen op het feit dat het om een uitstel gaat, meer niet, zoals eerder in Wallonië en Vlaanderen, met de steun van Ecolo en Groen trouwens."

Van den Brandt stelt voor om over de LEZ aan tafel te gaan zitten en staat open voor een tijdelijke bevriezing van boetes en ondersteuning voor kwetsbare groepen, maar daar lijkt Leisterh geen oren naar te hebben. "Zonder Nederlandstalige meerderheid is de Brusselse regering gegijzeld. We gaan niet ook nog eens het parlement blokkeren.”

“Aan Franstalige kant blijven we voortdoen”, vervolgt Leisterh. “Ik betreur dat er ondertussen geen vooruitgang is geboekt aan de kant van de formatrice. Maar we zullen geduldig blijven. Zoals de zaken er nu voor staan, is er geen reden om alternatieven te overwegen.”

"Een formateur die niet vooruit wil, is du jamais vu. Er is nochtans een comfortabele meerderheid aan Nederlandstalige kant"

Bron dicht bij de formatie

Totale impasse

De nieuwe patstelling lijkt alleen maar extra roet in het eten van de formatie te gooien. Leisterh gelooft zelf in een regeerakkoord voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar die kans lijkt miniem.

Ondertussen stellen ook de andere mogelijke coalitiepartners langs Vlaamse zijde – N-VA, Open VLD en Vooruit – zich meer en meer vragen bij de totale impasse waarin de formatie met Van den Brandt aan het roer verzeild is geraakt.

“Het wordt dringend, we zijn drie maanden na de verkiezingen en we zitten niet eens aan tafel”, reageerde Brussels N-VA-kopstuk Cieltje Van Achter donderdag bij Radio 1.

“Het begrotingstekort gaat richting bijna de helft van onze inkomsten. Ook op het vlak van arbeidsmarkt, netheid en veiligheid zijn hervormingen nodig. We zijn bereid om onze verantwoordelijkheid te nemen, maar het mag nu wel eens over inhoud gaan.”

Ook in andere hoeken groeit de frustratie. “Een formateur die niet vooruit wil, is du jamais vu. Er is nochtans een comfortabele meerderheid aan Nederlandstalige kant. Brussel heeft oplossingen nodig”, klinkt het bij een bron.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Brussels parlement , David Leisterh , Elke Van den Brandt , Cieltje Van Achter , brusselse formatie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni