MR en Défi stellen veto tegen Team Fouad Ahidar, Les Engagés bezorgd

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
17/06/2024
Updated: 18/06/2024 11.21u

Na N-VA stellen nu ook MR en Défi een veto tegen een samenwerking met Team Fouad Ahidar. Voor Les Engagés is dat nog niet het geval, al spreekt ook die partij van "onrustwekkende verklaringen."

In een interview met BRUZZ dat dinsdagochtend verschijnt, stelt lijsttrekker David Leisterh van MR zijn veto tegen Team Fouad Ahidar. "Het is uitgesloten dat we ermee regeren," zegt hij. "Het is een partij die zich vooral op de moslimgemeenschap richt en de religie weer in de politiek wil brengen en dat is echt het tegendeel van wat wij willen."

Met de PS wil Leisterh wel samenwerken, ook al verdedigt die gelijkaardige standpunten. "Ahidar gaat er toch nog verder in," verklaart hij. "Het is de basis van zijn programma. En dan heeft hij ook nog zaken gezegd na de aanval van Hamas die onverteerbaar zijn."

Gevraagd naar hun standpunt laat ook Défi weten dat het voor hen onmogelijk is om samen met Team Fouad Ahidar te regeren. "Daartegen stellen we een veto," zegt partijwoordvoerder Michaël Carletta, die later nog zal ingaan op de precieze redenen waarom.

Ook Les Engagés is erg kritisch, maar wil eerst weten hoe de vork precies aan de steel zit. "Voor de verkiezingen hadden we twee veto's aangekondigd, tegen PTB en Vlaams Belang," zegt Christophe De Beukelaer aan BRUZZ. "Team Fouad Ahidar kenden wij nog niet."

"Bovendien ken ik zijn plan voor Brussel nog steeds niet zo goed," gaat hij verder. "Ik hoor alleen maar verontrustende uitspraken, zoals het onvermogen om religie en staat te scheiden. Dat is echter van fundamenteel belang in een rechtsstaat. Dus onder deze omstandigheden kunnen we niet met deze partij samenwerken."

"Een coalitie met Ahidar zien we sowieso niet zitten. Dierenwelzijn en onverdoofd slachten zal voor ons en voor Ahidar een heel belangrijk dossier zijn. Het is duidelijk dat we geen enkel raakpunt hebben met die partij"

Cieltje Van Achter (N-VA)

Onze redactie kon PS noch Ecolo voorlopig bereiken voor een standpunt hierover.

PVDA/PTB sluit een samenwerking op voorhand niet uit, laat de partij weten. "De besprekingen zijn lopende, we wachten af wat formateur Elke Van den Brandt (Groen) doet," stelt Jan Busselen. Hij is aan Nederlandstalige kant verkozen, maar beklemtoont voor de hele partij te spreken.

Groen: 'Geen commentaar op regeringsvorming'

Aan Nederlandstalige zijde stelde Groen enkel een veto tegen het Vlaams Belang, dat het ook niet uitnodigde voor de eerste gespreksronde. "Verder leveren we geen commentaar op de regeringsvorming, om het werk niet te bemoeilijken," aldus de woordvoerder van Elke Van den Brandt.

Open VLD liet zich bij monde van Guy Vanhengel (Open VLD) en eerder Alexia Bertrand (Open VLD) wel al bijzonder kritisch uit jegens Ahidar. Maar een echt veto heeft lijsttrekker Sven Gatz niet geformuleerd. "Zolang de regeringsvorming loopt zullen we geen voorbarige externe verklaringen doen", zegt z'n woordvoerder.

Dat deed N-VA wel. "Een coalitie met Ahidar zien we sowieso niet zitten. Dierenwelzijn en onverdoofd slachten zal voor ons en voor Ahidar een heel belangrijk dossier zijn. Het is duidelijk dat we geen enkel raakpunt hebben met die partij," zei Cieltje Van Achter.

Vooruit sluit niemand uit, behalve Vlaams Belang, maar "Groen is als grootste partij aan zet om de formatie te leiden," zegt woordvoerder Nils Quintelier. "Wij hebben geen initiatieven te nemen."

Voor CD&V tot slot is de vraag over regeringsdeelname met Ahidar zonder voorwerp. De partij kan met Benjamin Dalle maar één zetel aanleveren, wat niet genoeg is voor een meerderheid met Groen en Ahidar.

Lees hier het interview met David Leisterh (MR) over zijn veto, Good Move en het gat in de begroting.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , Team Fouad Ahidar , MR , Les Engagés , Défi

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni