| 'Local Heroes' in MIMA

Review
Score: 3 op 5

Expo ‘Local Heroes’ in MIMA: geen knock-out

Andy Furniere
03/02/2023

Bijna een kwarteeuw nadat Jan Hoet het SMAK in Gent opende met een boksmatch, wordt er weer in een museum gevochten. In het MIMA zullen er in het kader van de expo Local heroes gedurende vier maanden gevechten plaatsvinden tussen de leden van BBA en IBP, twee boksverenigingen uit hartje Brussel. Bezoekers worden rondgeleid.

Voor de gelegenheid is het MIMA omgebouwd tot artistieke bokstempel – geïnspireerd door Griekse gymnasia uit de Oudheid – met creaties die eveneens van lokale makelij zijn. In de vestiaire hangt unieke gevechtskledij ontworpen door Kenza Vandeput-Taleb, die ook een extra dimensie geeft aan de gespierde lijven in de ring die verderop is opgesteld. Buiten de boks-sessies is er dankzij de audiovisuele installaties van Yannick Jacquet en Antoine Bertin nog steeds actie te zien, al kan dat virtuele schaduwboksen de adrenaline van een werkelijk gevecht niet opwekken.

Wat ontbreekt in de expo is de harde stomp in de maag

Wat ontbreekt in de expo is de harde stomp in de maag. Het fascinerende, genadeloze karakter van de sport komt te weinig aan bod. Om bezoekers knock-out te slaan, had de brute kant van de noble art meer belicht moeten worden.

De lokale helden worden uitgebreid en op verschillende manieren geportretteerd. De affiches van Dave Decat verheffen hen tot popcultuursymbolen, terwijl de foto’s van Edouard Valette hen – ietwat geforceerd – in een urbane droomwereld plaatsen. De ruwe zwart-witfoto’s van Christopher de Béthune tonen de donkere realiteit van het dagelijkse afbeulen in het bokshonk.

SELECT 0223 EXPO Local Heroes

SELECT 0223 EXPO Local Heroes

Het beeldend werk van Rocío Álvarez is daarentegen een explosie van kleuren. Ze biedt een speelse interpretatie van de boksgeschiedenis, van de Oude Grieken tot Muhammad Ali, waarbij ook iconen uit de popcultuur – Rocky natuurlijk, en ook Mr. T – hun plaats krijgen. Meer verrassend is haar samenvatting van de strijd van vrouwen om een plek in de ring te veroveren, eindigend met afbeeldingen van de hedendaagse kampioenen Katie Taylor en onze eigen Delfine Persoon. (Een vraag die zich wel opdringt: vanwaar die fouten in de schrijfwijze van verschillende namen van vrouwelijke boksers? Een subtiele vingerwijzing naar het historische gebrek aan aandacht voor deze strijdsters?) In deze zaal kan je ook zelf een tegenstander uitdagen, zij het dan virtueel, dankzij enkele arcadespellen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni