'Free Museums for Students' kent een sterke eerste week

© Wikimedia
| Het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis doet mee aan de actie

De actie “Free Museums for Students”, georganiseerd door de Stad Brussel, heeft een sterke eerste week achter de rug. De actie laat studenten van het hoger onderwijs toe om gratis 22 musea in en rondom Brussel te ontdekken. “Het is fijn om nog eens iets te kunnen doen,” zeggen de aanwezige studenten.

De coronapandemie heeft flink ingehakt op het sociale leven in ons land. De horeca heeft de deuren moeten sluiten, zaalsporten zijn uit den boze en bioscopen zijn al maanden gesloten. De studenten van het hoger onderwijs hebben hun, normaal gezien bruisende, studentleven compleet zien stilvallen. Met het project “Free Museums for Students” geeft de Stad Brussel studenten de kans om gratis verscheidene musea in en rond Brussel te bezoeken.

Het Belgisch stripmuseum liep gezellig vol op een grijze woensdagmiddag. Ouders met hun kinderen en kleine groepjes studenten met hun bubbel vinden zonder probleem de ingang van de tentoonstelling in de Zandstraat. “Het is fijn nog eens iets te kunnen doen,” vertelt een aanwezige studente. “Nu de horeca gesloten is en er geen feestjes meer zijn, lijkt het alsof enkel de musea nog open mogen zijn. Een tentoonstelling bezoeken is een leuke afwisseling in plaats van weer te gaan wandelen of picknicken. Normaal bezoeken we niet veel musea, maar aangezien het gratis is, is het leuk om hier wat te komen rondkijken.”

Lees verder onder de foto

Het Belgisch stripmuseum
Het Belgisch stripmuseum doet gratis de deuren open voor studenten van het hoger onderwijs

“We hebben sinds de start van de actie op 3 april al 1.366 reservaties gehad van studenten en ook op socale media is iedereen zeer positief,” zegt Amelie Jennequin, communicatieverantwoordelijke van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. “Het was belangrijk dat we die doelgroep konden aantrekken. Studenten van het hoger onderwijs willen niet altijd geld uitgeven aan musea en cultuur is niet altijd even aantrekkelijk voor hen. Hopelijk komt er in de zomer een gelijkaardig project. De bezoekers van onze musea zijn meestal aan de iets oudere kant, het is dus fijn om te zien dat ook jongeren interesse tonen."

De organisatoren zijn enthousiast over hoe de actie loopt. “Afgaand op het eerste weekend, is de actie een groot succes,” vertelt het kabinet van schepen van Cultuur Delphine Houba ons. “De directeurs en directrices die we tot nu toe hebben gesproken, zijn razend enthousiast. Het is mooi om te zien hoeveel studenten musea bezoeken. Villa Empain had bijvoorbeeld een nocturne georganiseerd vorige week, specifiek voor de studenten. De 90 voorziene plaatsen waren in een mum van tijd uitverkocht.”

De actie werd al eens op kleinere schaal georganiseerd in de krokusvakantie. Toen deden er zeven musea mee en kwamen er 600% meer mensen de tentoonstellingen bezoeken. Meer dan 3.500 studenten bezochten de deelnemende organisaties die week.

De actie "Free Museums for Students" loopt nog tot en met 18 april.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?