SELECT-DEC Frizbee Ceramics  Carne Bollente2

Maker van de maand: Frizbee Ceramics

Michaël Bellon
© BRUZZ
06/12/2022

Het Brusselse artiestencollectief Frizbee Ceramics maakt zijn kleurige tafelservies met behulp van frisbees en basketballen. Perfecte gasten voor een showcase in MAD Brussels.

Lisa Egio en Elliot Kervyn begonnen in 2017 als kunstenaarsduo met Frizbee Ceramics. Ondertussen zijn ze in hun atelier in Espace Triphasé aan de Poincarélaan met vijf mensen in de weer om hun felgekleurde porseleinen kopjes, schalen en borden te produceren, in gelimiteerde oplagen die aftrek vinden over de hele wereld.

Frizbee Ceramics doet wat denken aan gooien met servies. Dat verraadt een ludieke insteek.
Plezier maken is inderdaad belangrijk. Wij werken met bestaande voorwerpen als mal voor onze vormen. De kommen zijn gemaakt met oude basketballen als mal, en de borden maken we met frisbees. Behalve dat ludieke aspect speelt ook de vaststelling dat er al zoveel bestaande vormen zijn, dat we die beter als basis kunnen gebruiken dan er nieuwe te creëren.

Behalve de vorm zijn er ook de licht psychedelische kleuren en motieven.
We werken niet alleen met porselein door de kwaliteit van het materiaal, maar ook omdat het zich goed leent voor onze tekeningen. Het aardewerk wordt zo een beetje als een wit blad waar we op kunnen werken. De designs zijn heel spontaan. De kleurige ontwerpen zorgen er ook voor dat mensen die onze producten kopen er meer aan gehecht raken en er meer zorg voor dragen.

Keramiek is in, en past in onze hernieuwde interesse voor het artisanale, het duurzame en het lokale. Hoe moeilijk is het om kwaliteitsvol ambachtelijk porselein te produceren?
Onze stukken zijn uniek in die zin dat ze met de hand gekleurd worden, maar er moet wel een duidelijke lijn in de ontwerpen zitten en dat is best een uitdaging. Uiteindelijk kan het technische procedé van drogen en bakken altijd kleine verrassingen opleveren. Je weet nooit helemaal wat het resultaat zal zijn, en dus is het ook niet zo vanzelfsprekend om ontwerpen te herhalen. In België is er ook geen porselein-industrie meer en dus zijn er weinig voorbeelden en referenties. Wij werken met Duitse leveranciers en met veel trial-and-error.

Frizbee Ceramics. showcase: 17/11 > 25/2, MAD Brussels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni