| In 1996 kwam het laatste album van de legendarische stripfiguur Guust Flater uit.

Nieuwe Guust Flater vanaf woensdag te koop, na eerdere heibel

© Belga
20/11/2023

Ruim anderhalf jaar na de aankondiging van de release, verschijnt woensdag Flater slaat weer toe, een nieuwe compilatie met grappen van een van de beroemdste antihelden van de negende kunst: Guust Flater. De Canadees Delaf (Marc Delafontaine) schetst een Flater die zowel qua vorm als qua inhoud het universum ademt van zijn schepper, Brusselaar André Franquin (1924-1997).

Het nieuwe album van Guust Flater is het 22ste in een reeks die in 1960 werd gelanceerd. "Van een spin-off is geen sprake," drukt uitgeverij Dupuis de fans op het hart. Ze borduren verder op de eerdere blunders van de luiaard met de gekrompen trui. Liefhebbers van de reeks zullen dan ook de personages uit vorige albums herkennen. Ook de tekenstijl van Marc Delafontaine bevestigt het verlangen naar continuïteit. "Perfectionisme met respect voor de meester Franquin," omschrijft de uitgeverij het.

Publicatie opgeschort

Toch was het even onzeker of de nieuwe Flater er wel zou komen. De voorpublicatie begon in april 2022 in het weekblad Robbedoes, maar werd snel opgeschort. Veel mensen waren tegen een terugkeer, te beginnen met Isabelle Franquin, de dochter en enige erfgename van André Franquin. Zij en andere auteurs en journalisten die André Franquin hadden gekend, benadrukten dat de kunstenaar niet wilde dat zijn held hem zou overleven.

Na een arbitrageprocedure tussen Isabelle Franquin en uitgeverij Dupuis kon het album toch gepubliceerd worden, ​​op voorwaarde van de voorafgaande goedkeuring van Isabelle Franquin "volgens de vereisten die zijn vastgelegd in een contract dat in 2016 tussen de partijen is gesloten."

In augustus van dit jaar werd de voorpublicatie hervat. Het album verschijnt woensdag op 800.000 exemplaren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni