Rechter beveelt tijdelijke opschorting nieuwe strip Guust Flater

© PhotoNews
| Inhuldiging van het beeld van stripfiguur Guust Flater aan de Pachecolaan, als verwijzing naar het Belgisch Stripmuseum in de Zandstraat een beetje verderop.

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft woensdag in kort geding de tijdelijke opschorting bevolen van de nieuwe strip van Guust Flater. Dat heeft de advocaat van Isabelle Franquin, dochter van de geestelijke vader van Guust Flater, donderdag bekendgemaakt. Eerder had uitgeverij Dupuis zelf al de publicatie on hold gezet.

Uitgeverij Dupuis had in maart aangekondigd dat de stripfiguur Guust Flater na dertig jaar een comeback maakt.

De bedoeling is dat er op 19 oktober een nieuw album verschijnt met de titel "Flater slaat weer toe". De nieuwe belevenissen van het flaterende kantoorhulpje worden getekend door de Canadees Marc Delafontaine, beter bekend als Delaf.

Maar Isabelle Franquin, de dochter van de Guust Flaters geestelijke vader André Franquin (1924-1997), was daarop naar de rechtbank gestapt om de "dringende en voorlopige opschorting" te eisen van elke vorm van "voorpublicatie, reclame of verspreiding van de nieuwe gags". Ze wijst erop dat haar vader de wens had geuit dat er geen nieuwe Guust-albums van een andere tekenaar meer verschijnen.

Uitgeverij Dupuis kondigde vorige week zelf aan om de voorpublicatie on hold te zetten, om zo "een sereen en objectief debat mogelijk te maken, in afwachting van de gerechtelijke uitspraak over de grond van de zaak". Een beslissing die dus woensdag door de rechtbank werd bevestigd.

Een uitspraak ten gronde volgt in het najaar.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?