AB hervat concerten in september op kleinschalige manier

© AB
| Lege zaal in de AB
Updated: 29-06-2020 - 17:29

Vanaf september wordt er opnieuw muziek gespeeld voor een publiek in de Ancienne Belgique. Dat maakt de concertzaal zonet bekend. De concerten zullen kleinschalig zijn met voornamelijk Belgische artiesten. In de zalen zullen 200 of 40 mensen worden toegelaten.

De concertzalen lijden al lang onder de coronacrisis. Zij moesten hun deuren begin maart sluiten nog voor er sprake was van een lockdown. Maar de Ancienne Belgique ziet opnieuw licht aan het einde van een lange tunnel.

Vanaf september organiseert AB opnieuw concerten met een publiek. "Die zal zoals verwacht kleinschalig en uiteraard voornamelijk Belgisch zijn", klinkt het bij de AB. Over de concrete programmatie zal de AB communiceren in de loop van de zomervakantie.

Capaciteit van 200 en 40 mensen

De grote zaal wordt het AB Theater met een capaciteit van 200 personen. Dat is ook de maximumcapaciteit die de Nationale Veiligheidsraad vorige week aankondigde voor indoorevenementen vanaf 1 juli. "De artiesten worden gevraagd om 'stripped down' te spelen of om gloednieuw materiaal voor het eerst met publiek te delen", aldus de AB.

"Wat wij vooral niet gaan doen met de AB is doen alsof er niets aan de hand is. Dat betekent dat we geen stomende hiphopconcerten, harde metal of afrobeatensembles gaan programmeren", licht programmator Kurt Overbergh toe. "De concerten zullen vaker akoestisch zijn met de nadruk op sfeer."

De AB Salon-concerten verhuizen naar de AB Club waar nog 40 personen worden toegelaten in een opstelling met zitjes. Daar zal de focus liggen op hedendaagse electronica, neo-klassiek en improvisatie.

De ticketinkomsten van alle concerten dit najaar zullen integraal naar de artiesten terugvloeien, meldt de concertzaal nog. "Steun die artiesten nu volop kunnen gebruiken, gezien hun inkomsten in deze tijden gedecimeerd of zelfs tot nul werden herleid", klinkt het verder.

Dans en theater

Daarnaast zal de AB haar zalen ter beschikking stellen van Brusselse culturele organisaties die op zoek zijn naar presentatieplekken. Daarvoor lanceert de AB een oproep via het Brussels Kunstenoverleg en Réseau des Arts à Bruxelles.

Dit najaar gaat de AB verder met een aantal artists in residence, waaronder Chibi Ichigo en Maze & Lindholm. Ook het vervolgtraject met de finalisten van de Brusselse muziekwedstrijd Sound Track krijgt een plek in de najaarskalender. De samenwerking met Mophradat, een organisatie die projecten uit de Arabische wereld ondersteunt, wordt versterkt.

Verder kondigt de Ancienne Belgique enkele dans- en theatergezelschappen aan. Op het programma staan onder meer het hedendaagse dansgezelschap Voetvolk van danseres en choreografe Lisbeth Gruwez en de interdisciplinaire opera Dance of the Seven Veils.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?