live

Cultuurhuizen sluiten massaal door coronavirus: een overzicht

© Ivan Put
| De Beursschouwburg sluit tot 3 april 2020 door de coronadreiging.
Updated: 14-03-2020 - 12:40

Het coronavirus heeft Brussel in zijn greep. Verschillende kunst- en cultuurhuizen gelasten hun evenementen af tot minstens het einde van de maand. Een overzicht.

Dit artikel wordt regelmatig aangevuld met nieuwe updates.

Concertzaal AB, evenementencomplexen Brussels Expo, Thurn & Taxis en Vorst Nationaal, kunsthuizen Beursschouwburg, De Munt, Globe Aroma, Zinnema, KVS, Kaaitheater en bibliotheek Muntpunt. Allemaal schorten ze hun activiteiten tot het einde van de maand op, of stellen ze geplande evenementen uit naar een later tijdstip. Dat geldt ook voor tal van beurzen die op de agenda staan. Ook het uitgaansleven komt op een laag pitje te staan door de verspreiding van het virus. Een overzicht.

Kunsthuizen

In concertzaal Ancienne Belgique, kortweg AB, zullen deze maand geen muziekgroepen meer op het podium staan. Bozar voert dezelfde maatregel door. Daar zou normaal gezien woensdagavond Chick Corea op het podium staan met zijn trio, maar dat gaat dus niet door. Ook het langverwachte hologramconcert van Whitney Houston (donderdag) en het galaconcert van de Koningin Elisabethwedstrijd (vrijdag) worden uitgesteld. Bozar zoekt nog naar nieuwe data. Op vrijdag meldde Bozar dat het in samenspraak met al de partners vanaf 13 maart tot 3 april al de zalen voor het publiek sluit.

De Beursschouwburg schrapt alle voorstellingen tot 3 april. Ook het Beurscafé zal gesloten zijn. In De Muntschouwburg vindt tot en met 5 april geen enkel optreden plaats in de grote zaal. Kunstenhuis Globe Aroma is de volgende in het rijtje. Zij gelasten al hun geplande evenementen af tot en met 22 maart. Voor heel wat activiteiten zal gezocht worden naar een latere datum. Dat geldt ook voor de activiteiten van Allee du Kaai tussen 13/3 en 22/3.

Bij Zinnema worden alle activiteiten geannuleerd tot 31 maart, in de Vaartkapoen loopt de termijn tot 5 april. Het Kaaitheater schrapt al haar voorstellingen tot 3 april en de Botanique heeft dezelfde beslissing genomen. In theater Les Brigittines gaat het In Movement Festival dit weekend niet door, maar tickets worden wel terugbetaald.

Internationaal literatuurhuis Passa Porta gelast alle evenementen af tot eind maart, de Passa Porta Bookshop blijft wel open. Het Vlaams-Nederlands huis deBuren annuleert alle evenementen in de maanden maart en april.

Verder gaat het cultureel centrum van Oudergem dicht vanaf donderdagavond. Ook Molenbeek sluit al haar culterele centra, waaronder het Huis van Culturen en Karreveld. In Anderlecht zet vzw Cultureghem alle activiteiten tijdelijk stop, behalve dan Collectmet, hun groente- en fruitinzameling op de markt van Abattoir, zolang die draait. Ook de gemeenschapscentra zeggen al hun publieksactiviteiten te annuleren tot 3 april.

BIG CITY 2 VORST NATIONAAL BRUZZ ACTUA 1597
© VORST NATIONAAL

De KVS schrapt alle voorstellingen tot 31 maart. Dat geldt dus onder meer voor de spektakelvoorstelling JR (van 18 tot 22 maart in Paleis 12), de volledige speelreeks van Piano works Debussy (26 tot 28 maart), het eerste deel van Fire will become ashes but not now waardoor de première voorlopig staat ingepland op 1 april. De KVS onderzoekt om voorstellingen te verplaatsen naar een latere datum en die aan te bieden aan de bezoekers die reeds een ticket kochten. Voor de moeilijk verplaatsbare opvoering JR wordt een compensatievoorstel uitgewerkt.

Vorst Nationaal heeft woensdagochtend beslist om álle concerten die in maart zouden plaatsvinden, uit te stellen. "We kunnen het verbod moeilijk naast ons neerleggen. Concertbezoekers worden verwittigd en we zoeken naar alternatieve data. Hun tickets zullen voor die nieuwe concerten geldig zijn." Het gaat om volgende optredens:

  • Tove Lo (AB, 16 maart)
  • Avril Lavigne (Vorst Nationaal, 18 maart)
  • The Script (Vorst Nationaal, 19 maart)
  • Agnes Obel (Koninklijk Circus, 23 maart)
  • Elbow (Vorst Nationaal, 25 maart). Dit concert is verplaatst naar 22 juni, tickets blijven geldig.
  • The Jesus and Mary Chain (Ancienne Belgique, 30 maart)
  • Jon Hopkins (Koninklijk Circus, 1 april). Dit concert is verplaatst naar 5 november.

Beurzen, expo's en evenementen

Verder nemen heel wat evenementencomplexen hun verantwoordelijkheid. Verscheidene beurzen worden geannuleerd of uitgesteld. Zo heeft Brussels Expo al maatregelen genomen. In de Heizelpaleizen worden de tentoonstellingen ‘Made in Asia’ enPhoto Days’ uitgesteld.

Bozar schort alle tentoonstellingen en activiteiten op, inclusief de ticketshop, de bookshop en Le Café Victor. Het museum laat weten dat alle geannuleerde evenementen zullen worden terugbetaald. De expo 'Monet The Immersive Experience' in de Hortagalerij sluit tot en met 3 april. De organisatie laat weten dat reeds gekochte tickets geldig blijven en nadien gebruikt kunnen worden. Ook Villa Empain is gesloten en stelt een nieuwe tentoonstelling uit tot eind april. De opening van de nieuwe expo 'It Never Ends' in KANAL-Centre Pompidou is uitgesteld tot 2 april. Het Stripmuseum sluit voor onbepaalde duur, het Joods museum gaat ook tijdelijk dicht.

Het Brussels Art Nouveau en Art Déco-festival (BANAD) is opgeschort. De Brussels Gallery Walks gaan dit weekend niet door, maar de meeste kunstgalerijen blijven de komende week wel open. De beurs Art Brussels, die gepland was in april, wordt verplaatst naar eind juni.

190516_Bozar Paleis Voor Schone Kunsten
© Yannick Sas
| Bozar

De grootste 'seafoodexpo' ter wereld zou normaal plaatsvinden van 21 tot 23 april, maar ook die beurs wordt nu uitgesteld. De kunst- en antiekbeurs Eurantica Fine Art Fair, die van 24 tot 29 maart zou plaatsvinden op Brussels Expo, vindt eveneens later plaats, net als de conferentie rond dierenwelzijn van 11 maart in Schaarbeek.

Ook Muntpunt neemt zijn verantwoordelijkheid in het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus en sluit tot 29 maart zijn deuren. Het Muntpuntgebouw is gesloten voor het publiek. Alle activiteiten in de sluitingsperiode worden afgelast. Over boetes hoeven leden zich geen zorgen te maken: alle uitleningen worden automatisch verlengd.

Thurn & Taxis volgt dit voorbeeld. De Brussels Design Market, die op 14 en 15 maart zou doorgaan, wordt verplaatst naar juni. Ook de Affordable Art Fair wordt uitgesteld.

In Sint-Joost-ten-Node wordt de carnavalsstoet op 4 april uitgesteld. Ook de braderij van 11 april zal op een later moment plaatsvinden. De grootste carnavalsstoet van het gewest, Scharnaval in Schaarbeek, is afgelast.

Cinema's

Kinepolis heeft beslist om tot en met 31 maart alle bioscopen te sluiten over heel het land. CINEMATEK schort ook alle activiteiten op. Reeds aangekochte tickets kunnen vanaf de heropening omgeruild of terugbetaald worden. De filmzaal van de RITCS-campus sluit voorlopig ook door het coronavirus. De evenementen voor de maand maart in het café worden opgeschort.

Ook het Offscreen Film Festival heeft donderdagavond laat van zijn hart een steen gemaakt. Het festival beëindigt vroegtijdig zijn vertoningen. Reeds aangekochte tickets worden zo snel mogelijk terugbetaald via de ticketwebsite.

Uitgaansleven

Nachtclub Fuse kondigde in de loop van donderdagmiddag een sluiting aan tot minstens het einde van de maand maart. Alle optredens worden geschrapt. Reeds gekochte tickets worden terugbetaald. Het Museum Night Fever zou eerst doorgaan met aanvullende preventieve maatregelen, maar intussen heeft de organisatie beslist om het hele evenement te annuleren. En vandaag namen ook het Millenium en Listen! Festival de beslissing om de editie van dit jaar niet te laten plaatsvinden, of in het geval van Listen! uit te stellen.

Flagey_concertzaal
© BRUZZ
| Het is afwachten of het Klarafestival de hele rit kan uitzingen in de concertzaal van het Flageygebouw.

De start van het dance en electrofestival wordt uitgesteld naar 10 november en zal vijf dagen lang lopen tot en met 15 november. De aangekochte tickets blijven geldig voor de nieuwe datum.

Recyclart sluit de deuren en schrapt alle evenementen. De orgaisatie laat weten dat ze de tijd in lockdown zullen gebruiken om "hun zelfgemaakte seitan te perfectioneren voor de heropening".

Het Brussels Philharmonic opent vanavond het Klarafestival in Flagey, maar dan wel achter gesloten deuren. Het concert zal gestreamd worden via de website. Het Klarafestival en Flagey zullen van dag tot dag bekijken of het festival kan blijven doorgaan. Het Brussels Philharmonic & Vlaams Radiokoor schrappen verder al hun concerten tot en met 9 april. Ook de caféconcerten van Stoemp! gaan niet door.

Meer info?

Het Gewest lanceerde intussen een website met alle aanbevelingen en besluiten die de Brusselse regering neemt rond het coronavirus. Wie meer wil weten, kan vanaf nu terecht op coronavirus.brussels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?