| Het Vanderborghtgebouw in de Schildknaapstraat. (archief)

Beliris trekt miljoen euro uit om van Vanderborghtgebouw cultuurtempel te maken

Godfried Roelant
© BRUZZ
28/06/2022

De federale regering maakt een miljoen euro vrij voor de renovatie van het Vanderborghtgebouw in de Schildknaapstraat. Het geld komt uit de pot van het federaal investeringsfonds voor Brussel Beliris en moet dienen om van de tentoonstellingsruimte een moderne cultuurtempel te maken waar ook de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten hun collecties kunnen tonen.

In 2014 werd het Vanderborghtgebouw door de Stad Brussel voor één symbolische euro overgedragen aan de federale staat. Daarmee werd toen een eerste stap gezet in de ombouw van het pand tot een onderkomen voor het Museum voor Moderne Kunst. Daarvoor werd het gebouw beheerd door de toenmalige bank Dexia die er een cultureel centrum van wou maken. Maar het Dexia Art Center kwam nooit van de grond.

Negen jaar later lijkt er nu alsnog schot in de zaak te komen. Want op de gemeenteraad van de Stad Brussel is maandag de eerste fase van de werkzaamheden goedgekeurd om het Vanderborghtgebouw aan te passen aan ‘de geldende normen’.

Het geld voor de renovatiewerken is afkomstig van het federaal investeringsfonds voor Brussel Beliris. En dat is toch wel opvallend, aangezien er in 2014 vanuit dat fonds nog werd gekeken naar de Regie der Gebouwen om de financiële lasten te dragen.

Een miljoen euro voor moderne cultuurtempel

Maar nu trekt Beliris alsnog de geldbuidel open. Het voorziet een bedrag van een miljoen euro voor de renovatiewerken. Op die manier kan de ruimte, die vandaag ook al dienst doet als tentoonstellingsruimte, mee evolueren met de tijd naar een moderne cultuurtempel.

Het is de bedoeling om er vooral Belgische kunstenaars uit de 20ste en 21ste eeuw in de kijker te zetten. En dat in samenwerking met de Koninklijke Musea Voor Schone Kunsten.

"Met dit belangrijk cultureel en toeristisch project draagt Beliris opnieuw bij tot de nationale en internationale uitstraling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest,” zegt Karine Lalieux (PS), staatssecretaris bevoegd voor Beliris. En daar is ook schepen van Openbaar Patrimonium Lydia Muytebele Ngoi (PS) bijzonder blij mee.

“Met de lancering van deze overheidsopdracht bevestigt de stad, met de steun van Beliris, haar wil om een ruimte van meer dan 2.000 vierkante meter open te stellen voor het grote publiek. En dat is absoluut nodig, want het gebouw met zijn prachtige gevels in Zweeds graniet is al veel te lang verborgen gebleven.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni