Brusselse tuinwijken vieren eeuwfeest

© Saskia Vanderstichele
| Le Logis-Floréal, tuinwijk in Watermaal-Bosvoorde.

De tuinwijken van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blazen hun honderdste kaarsje uit. Daarom staan in de erfgoedparels van 7 tot en met 29 mei tal van activiteiten op het programma. Dat heeft Visit.brussels, de organisatie die toerisme in Brussel promoot, dinsdag bekendgemaakt.

Vooral de identiteit van de wijken en de sociale samenhang zullen in de kijker staan. "De huizen in die tuinwijken behoorden tot de eerste sociale woningen in ons land. Met collectief leven, gemeenschapsprojecten en gedeelde ruimtes vormden de tuinwijken een volledig samenlevingsmodel."

Op architecturaal vlak spelen natuur en open ruimtes een belangrijke rol in deze woonwijken. De meeste bevinden zich aan de rand van de stad, op de overgang tussen landelijke en stedelijke gebieden. De huizen hebben vaak een tuin of liggen aan een centraal park.

In totaal telt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest meer dan 30 tuinwijken op zijn grondgebied, waarvan Le Logis en Floréal in Watermaal-Bosvoorde de bekendste zijn. De meeste zijn gebouwd in de jaren 1920, sommige later.

Om de honderdste verjaardag van het groen stadsconcept te vieren, worden in mei gegidste wandelingen, lezingen, tentoonstellingen en tal van festiviteiten georganiseerd.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?