BRUZZ select: onze uittips voor het weekend

© Saskia Vanderstichele
| Heel wat cinema's openen de deuren tijdens de actie 'Still Standing for Culture'. Een film bezoeken is op eigen risico.

Het belooft een druk weekend te worden, met tientallen acties uit de cultuursector in het kader van 'Still Standing for Culture'. Maar ook voor wie niet op eigen risico de cinemazaal in wil duiken, heeft het weekend nog heel wat te bieden. Een digitaal festival bijvoorbeeld, en een audiowandeling door de Kaaienwijk.

Lucrecia Dalt
© Rene Passet / Flickr
| Lucrecia Dalt

Digitaal festival

Oscillation is een digitaal festival georganiseerd door de Q‑O2 werk­plaats, een labo­ra­to­ri­um voor expe­ri­men­te­le muziek en geluids­kunst in Brussel. Het is de derde editie van het festival, dat deze editie de naam ‘Tuned Circuits’ draagt. Oscillation — Tuned Circuits vindt plaats gedu­ren­de 4 dagen en wordt live uitgezonden. Het fes­ti­val is een mix van lezin­gen, per­for­man­ces en radio. Elke dag focust op een sub­the­ma zoals stem­men of ontstemming. Op het programma staan onder andere de Deense elektronische muzikant Goodiepal, die vertelt hoe je een onaf­han­ke­lijk rock ​’n’ roll-label draai­en­de houdt. Ook is er een compositie te beluisteren van de Colombiaanse muzi­kan­te en geluids­kun­ste­na­res Lucrecia Dalt of de soundscape van de Wit-Russische artiest Maria Komarova, die in Brussel woont.
Oscillation — Tuned Circuits
> 2/5, online

Cinema Nova Jean-Paul Remy.jpg
© Jean-Paul Remy
| Cinema Nova heropent voor één dag met een programma met film en muziek.

Actie

Op 1 mei staat de stad niet alleen op zijn kop vanwege acties in het kader van de Dag van de Arbeid, er zullen ook heel wat acties plaatsvinden in het kader van Still Standing for Culture. Dat is een beweging die nu voor de vijfde keer een heel resem aan acties organiseert om te pleiten voor een heropening van de cultuursector. Op 1 mei nemen in het hele land 100 cultuurhuizen deel aan de acties. In Brussesl openen ook heel wat cultuurhuizen de deuren, waaronder verchillende cinema's die als daad van burgerlijke ongehoorzaamheid de deuren van de cinema opzetten. Een film kijken is op eigen risico.
Still Standing for Culture
30/4 > 8/5, verschillende cultuurhuizen in Brussel

Tribunal
© Heleen Rodiers

Kindertheater

Vier ambtenaren organiseren een debat over de overlast die een konijn veroorzaakt. Omdat alles volgens de protocollen moet gebeuren, loopt dat heel wat vertraging op. De voorstelling en het thema doen denken aan Kafka en J.J. Voskuils Het Bureau en daarmee is dit jeugdtheater stiekem ook een aanrader voor volwassenen. De voorstelling Tribunal ging vorig jaar al in première, maar werd aangepast aan het digitale tijdperk en is te zien op vrt.nu.
Tribunal
> 23/5, vrt.nu

Audiowandeling

Van wie zijn de Kaaienwijken? Dat vroegen ook zeven masterstudenten culturele studies zich af. Samen met het centrum voor audiovisuele kunsten ARGOS gingen ze op zoek naar het verhaal van de wijk van de oude haven. Wie zijn de bewoners in deze wijk en wat betekent ‘thuis’ voor hen? Zo lang de voorraad strekt kan je een papieren kaart oppiken bij rile* bookshop & project space (aan de achteringang van ARGOS) of aan de receptie van iMal. Je kan de route ook online volgen via deze link. Zo kun je onderweg de verschillende QR codes lezen en je laten gidsen door de stemmen uit de buurt. In Nederlands, Frans en Engels.
Van wie zijn de Kaaienwijken?
> 18/4, Kaaienwijk

De Wit-Russische onderzoeksjournaliste en dissidente Svetlana Alexievich.
© Wikimedia Commons
| De Wit-Russische onderzoeksjournaliste en dissidente Svetlana Alexievich.

Voor het tweede jaar op rij vindt Difference Day online plaats. Difference Day, dat is de naam van het festival om de persvrijheid te vieren en te herinneren aan het belang ervan. Dit jaar staan vrouwelijke journalisten in de schijnwerpers. Op het programma staan onder andere debatten met journalisten als Hanna Liubakova, freelance journaliste uit Wit-Rusland en Waad AL Kateab, de producer van de awardwinnende documentaire ‘For Sama’. Tot slot ontvangen Svetlana Alexievich, Wit-Russische onderzoeksjournaliste, historica en schrijfster en de Chinese journaliste Zhang Zhan een eretitel van de Brusselse universiteiten.
Difference Day
2 & 3/5, online

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?