Christian Longchamp, de nieuwe directeur-generaal van Bozar

| Christian Longchamp, getipt als nieuwe directeur van Bozar

Christian Longchamp 'neemt fakkel over als Bozar-directeur'

EDB, SDS
© BRUZZ
08/01/2021
Updated: 08/01/2021 11.29u

Christian Longchamp zou gekozen zijn als nieuwe Bozar-directeur en daarmee de fakkel overnemen van Paul Dujardin. Dat schrijft LN24, maar de federale ministerraad moet er nog over stemmen. Longchamp zou als de beste kandidaat beschouwd worden om de toekomstige uitdagingen in tijden van een pandemie aan te gaan.

Uit de dertien kandidaatstellingen voor de topjob bij Bozar selecteerde de federale regering er destijds drie: die van Paul Dujardin, Jan Raes en Christian Longchamp. In oktober 2020 kondigde Raes al aan zich uit de procedure terug te trekken, hij is intussen de directeur van Opera Ballet Vlaanderen. Uiteindelijk zou Longchamp gekozen zijn om Paul Dujardin op te volgen, meldt LN24.

Longchamp zou daarmee Paul Dujardin opvolgen, wiens leiderschap al een tijd betwist werd. In september vroegen de vakbonden van Bozar opnieuw het ontslag van Dujardin aan. Dat gebeurde al eerder in 2018 en 2019.

Extra termijn

Zijn autoritaire manier van besturen zou hen tegen de borst stuiten. Het derde mandaat van Dujardin liep in principe eind 2019 af, maar het werd verlengd in afwachting van een nieuwe federale regering die moest beslissen wie het huis de komende zes jaar zou leiden.

Aanvankelijk lieten de statuten van Bozar maar twee termijnen toe, maar die werden in 2013 gewijzigd door de federale ministerraad, om een derde termijn van Dujardin mogelijk te maken.

In regeringskringen valt te horen dat de beslissing over de nieuwe directeur nog niet is afgeklopt. De ministerraad moet nog stemmen over de voordracht, vandaag vrijdag of een van de komende weken, klinkt het tegenover BRUZZ.

'Dramatische situatie'

In de afgelopen maanden ontving bevoegd minister van Federale Culturele Instellingen Sophie Wilmès (MR) de kandidaten en delegaties van de drie vakbonden. "Wij hebben daar de situatie en ons gezamenlijke standpunt uiteengezet", zegt Marc De Vos van de liberale bond VSOA.

"De spanningen liepen intussen zodanig hoog op dat wij niet meer wensten te overleggen zolang de heer Dujardin aan de macht was, om het zo te zeggen, behalve dan over de coronasituatie. De situatie was dramatisch. Wij kunnen alleen vaststellen dat de minister daar rekening mee gehouden heeft."

Christian Longchamp was medewerker en dramaturg bij De Munt en bij de Opéra national de Paris. Volgens een nota van het kabinet van de eerste minister die LN24 in handen kreeg, heeft Longchamp “een echte visie op de instelling”, en wordt hij geacht de beste kandidaat te zijn om de toekomstige uitdagingen in tijden van een pandemie aan te gaan.

Paul Dujardin wil niet reageren zolang er een officiële bevestiging is van het nieuws, laat hij aan BRUZZ weten.

In een eerste versie van het artikel werd de benoeming als bevestigd omschreven, op basis van de info van LN24, maar de federale ministerraad heeft de benoeming dus nog niet bekrachtigd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni