Dalle brengt bezoek aan Parijs voor inspiratie van toekomst Amerikaans Theater

CD
© BRUZZ
21/02/2023

Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V) was vandaag op bezoek in het cultureel centrum Le Centquatre in Parijs. Daar wou hij inspiratie opdoen voor de toekomstige invulling van het Amerikaans Theater in Brussel. "Le Centquatre is een mooi voorbeeld van wat ik in de toekomst meer in Brussel wil zien."

Le Centquatre-Paris of Le 104 is een culturele en artistieke fabriek in Parijs. Er worden niet alleen tentoonstellingen en vertoningen georganiseerd. Het centrum is open voor iedereen en kunstenaars van alle disciplines kunnen er terecht om er te werken.

Dat is ook waar we met het Amerikaans theater naartoe moeten, zegt Dalle. "We moeten het artistieke vermengen met buurtwerking. Dat kan een heel belangrijke functie hebben." Zo’n plek kan volgens Dalle ook de banden tussen Brussel en Vlaanderen versterken. "Het Amerikaans Theater is aan de rand van Brussel gelegen. Het is dus een ideale plek om ontmoetingen te creëren tussen Vlamingen en Brusselaars, net als tussen Vlaamse en Brusselse artiesten."

Hoe de toekomst van het Amerikaans theater er precies zal uitzien, is nog niet duidelijk. Al zijn er wel ideeën. "De rechterkant van het gebouw zou een zaal worden voor allerlei vertoningen. Aan de linkerkant zou er ruimte zijn voor oefenplekken, ateliers en ontmoetingen", zegt Dalle. De overdracht van het federale niveau moet in ieder geval nog geregeld worden.

De ideeën wil Dalle aanvullen met de openheid en gastvrijheid van Le Centquatre. "Er is veel vertrouwen naar de bezoekers en gebruikers van het pand. Je moet bijvoorbeeld geen ruimte op voorhand reserveren om die te gebruiken. Le Centquatre is een mooi voorbeeld van wat ik in de toekomst meer in Brussel wil zien."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni