Historische liften kunnen in Brussel uitzondering krijgen op modernisering

ZM
© BRUZZ
24/02/2021
Updated: 24/02/2021 15.49u

Historische liften kunnen in Brussel een uitzondering krijgen op de moderniseringprocedure. Die schrijft voor dat alle liften gebouwd voor 1958 vernieuwd moeten worden, maar zo komt ook de historische waarde van de liften in het gedrang. Dat werd woensdag aangekondigd door Staatssecretaris voor Erfgoed en Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels - SP.A). Een eerste stap in de vrijstelling van deze liften is de inventarisering ervan.

Liften die voor 1958 zijn geïnstalleerd moeten tegen 31 december 2022 gemoderniseerd zijn. De huidige moderniseringsprocedure vormt een bedreiging voor deze antieke liften, omdat daarbij een risicoanalyse wordt uitgevoerd die niet is aangepast aan de specifieke kenmerken van oude liften. Historische, esthetische of technische kwaliteiten zouden daarbij aangetast kunnen worden.

“Een op maat gemaakte aanpak is noodzakelijk als Brussel dit erfgoed wil vrijwaren”, vindt Frédéric Bequet van vzw Save Our Elevator. Deze burgervereniging wil oude liften moderniseren met respect voor hun erfgoedkarakter.

“Wij hopen dat we in de komende maanden technische en juridische oplossingen vinden om de oude liften te behouden. Er bestaan technische alternatieven die veiligheid en behoud van het erfgoed combineren. Laten we ze toepassen in het algemeen belang.”

700-tal liften

Save Our Elevator is dan ook tevreden over de samenwerking tussen regionaal en federaal niveau. Om de historische waarde van deze liften te kunnen beschermen trad Staatssecretaris voor Erfgoed en Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels - SP.A) in gesprek met vicepremier Pierre-Yve Dermagne (PS), die mee zal ijveren voor een herziening van de reglementering. “Dit is een eerste overwinning", verklaart Smet. "We nodigen andere gewesten uit om hetzelfde te doen." (Lees verder onder de foto's)

Een eerste stap in de bescherming van de liften is het opstellen van een inventaris, een project dat woensdag van start is gegaan. Homegrade, het Brusselse adviesbureau voor huisvesting, en urban.brussels, de gewestelijke administratie voor stedenbouw en erfgoed, roepen alle Brusselse eigenaars van oude liften op om hun hun liften online te registreren en een certificaat van erkenning van de historische waarde aan te vragen.

"Het gaat daarbij niet om standaardliften, maar wel om liften die op maat zijn gemaakt en vaak allerlei ornamenten hebben", voegt de woordvoerder van Smet toe. Het zou volgens hem om een zevenhonderdtal liften gaan.

“Deze inventaris zal ons in staat stellen de aandacht te vestigen op een weinig bekend en bedreigd erfgoed en tegelijk onze hoofdopdracht te vervullen: de Brusselaars advies geven over huisvesting”, aldus de woordvoerder van Homegrade.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Elsene, Cultuurnieuws, historische liften, moderniseringswerken, Pascal Smet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie