De expo '1000 petits hommes'.

Horeca-ondernemer organiseert tentoonstelling en haalt 23.000 euro op voor daklozen

Glodie Mungaba
© BRUZZ
07/01/2021

De horeca-ondernemer Cédric Gérard start donderdag de expositie 'Buiten in lockdown' in de Sint-Gorikshallen. Het doel is om de daklozen in Brussel te ondersteunen in deze moeilijke periode van het coronavirus.

Het begint allemaal op 18 maart 2020 bij de opening van Bobbi Bao, een nieuw restaurant en bar van Cédric Gérard naast de Brusselse beurs. De eerste lockdown door het coronavirus dwingt het restaurant en bar onmiddellijk te sluiten.

De lockdown is een harde klap voor Gérard en zijn hele team. Maar bij het verlaten van het restaurant realiseert hij zich dat er ergere situaties zijn, zoals de lockdown buiten moeten doormaken. In de omgeving van het restaurant zijn er immers veel daklozen. "We hebben besloten om ze te helpen," zegt Gérard. De 1.000 kleine mannetjes waren bedoeld als decor van het restaurant, maar Gérard nodigt nu kunstenaars uit om er iets moois van te maken.

Een deel van die werken heeft Gérard geveild, dat leverde zo'n 23.000 euro op die integraal werd geschonken aan de vzw Straatverplegers . Die organisatie verzorgt en huisvest verschillende daklozen.

Solidaire kunstenaars

De kunstenaars zijn gecontacteerd door curator Emmanuel Angeli. Ze waren allemaal gemotiveerd door het idee om hun talent aan te bieden om mensen in noodsituaties te helpen. Ook zij lijden onder de covid-19 crisis. "Het was de solidariteit en het verlangen naar een meer gelijkwaardige samenleving die de doorslag gaven om deel te nemen," zegt Angeli.

Ook de Brusselse kunstenaar Philippe Geluck maakte een kunstwerk van één van de mannetjes.
© Bobbi Bao | Ook de Brusselse kunstenaar Philippe Geluck maakte een kunstwerk van één van de mannetjes.

Volgens de curator zal een intrigerende scenografie worden voorgesteld. De werken tonen de verschillende emoties die burgers in 2020 hebben meegemaakt. Er zullen ook verschillende debatten plaatsvinden over de plaats van daklozen en kunstenaars in de samenleving, net als workshops voor kinderen en gezinnen.

Dakloosheid zichtbaarder

De vzw Straatverplegers leverde ook foto's, opnames en getuigenissen voor het project. "We werken al bijna vijftien jaar aan het beëindigen van de dakloosheid in Brussel, Luik en elders. De covid-19 gezondheidscrisis heeft 'het onzichtbare zichtbaar gemaakt': de lege straten hebben het probleem aan het licht gebracht," verkaart Coralie Dubreucq, communicatiemedewerkster van de vzw.

Buiten in lockdown
7/1 > 27/2, gratis
Sint-Gorikshallen

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, covid-19, Cédric Gérard, café-restaurant, Sint-Gorikshallen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie