© Ivan Put | Een eenzame veiligheidsagent in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Meer dan 2.500 Brusselse cultuurwerkers ontvingen premie

TDN
© BRUZZ
04/02/2021

In totaal hebben 2.575 Brusselse cultuurwerkers een eenmalige cultuurpremie, die varieerden tussen 500 en 2.000 euro, ontvangen om het financieel leed tijdens de coronacrisis te verzachten. Daar werd bijna 5 miljoen euro voor uitgetrokken.

Er werden in 2020 in totaal 3.863 cultuurpremies toegekend, goed voor een totaalbedrag van 4,85 miljoen euro. Cultuurwerkers, die bij gebrek aan culturele evenementen zwaar lijden onder de coronacrisis, konden een compensatie voor hun inkomensverlies aanvragen bij Actiris.

Na de eerste lockdown varieerden de premies van 500 tot 1.500 euro, in een tweede fase lagen de bedragen wat hoger. Hoeveel de cultuurwerker uiteindelijk kreeg, hing af van het netto inkomstenverlies dat hij of zij leed. Wie de deadline voor de eerste fase had gemist, had later nog een kans om alsnog een compensatie aan te vragen.

"Alle werknemers in de cultuursector, van artiest tot bediende, moesten afgelopen lente hun werk plots stopzetten. De meeste onder hen werken met tijdelijke contracten en konden geen aanspraak maken op tijdelijke werkloosheid. Deze situatie maakt cultuurwerkers bijzonder kwetsbaar", lichtte minister van Economie en Werkgelegenheid Bernard Clerfayt (Défi) nog eens toe.

In totaal zijn 2.575 Brusselse cultuurwerkers ondersteund met 3.863 cultuurpremies, waarvan 1.961 in de eerste en 1.902 in de tweede fase. Meerdere cultuurwerkers vroegen dus voor beide periodes een premie aan. Tijdens de eerste fase is vooral de laagste premie, terwijl in de tweede fase het merendeel een premie van 2.000 euro ontving.

20210204_ACTIRIS_CULTUURPREMIES
© Actiris | Tabel van de toegekende cultuurpremies.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie