State of the Arts wint Ultima voor podiumkunsten

20191218 Tijdslijn Besparingen BRUZZ ACTUA 1689 20191218 Tijdslijn Besparingen BRUZZ ACTUA 1689
© Photonews
© Photonews

De winnaars van de Vlaamse cultuurprijzen zijn bekend en tussen de laureaten zit ook het kunstenaarscollectief State of the Arts (SOTA), dat onder andere mee De Munt heeft bezet om versoepelingen voor de cultuursector te eisen. Ook regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah winnen de Ultima voor film.

SOTA wil de belangen van de kunst- en cultuursector behartigen door in debat te gaan met het beleid. Het collectief ondersteunt de actiegroep Still Standing for Culture, dat tal van acties heeft gevoerd in Brussel.

Ook de bezetting van De Munt werd gesteund door SOTA. Twee weken lang bezetten groepen actievoerders de Muntschouwburg om te eisen dat er meer steun komt voor de cultuursector tijdens de coronacrisis.

Adil El Arbi en Bilall Fallah voor film

De Ultima voor film ging naar het duo Adil El Arbi en Bilall Fallah, die elkaar leerden kennen tijdens hun filmstudies aan de LUCA School of Arts in Brussel. Twee van hun films hebben ook Brussel als decor: Image brengt het verhaal van een jonge journaliste die een reportage maakt over de probleemwijken in Brussel en Black toont de Brusselse stadsbendes.

El Arbi en Fallah werken, naast tal van andere internationale projecten, ook aan een volgende Belgische film die zich afspeelt in Sint-Jans-Molenbeek.

'De man met het hoedje'

De winnaar van Letteren Fikry El Azzouzi is ook geen vreemde in Brussel. El Azzouzi schreef het theaterstuk Malcolm X dat in het Brusselse KVS werd getoond en samen met KVS-gezichten Junior Mthombeni en Cesar Janssen bracht hij het toneelstuk Dear Winnie.

Voor zijn roman De Beloning baseerde El Azzouzi zich op ‘de man met het hoedje’ die gezocht werd na de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016.

Andere Ultima-winnaars voor 2020 zijn Brusselaar Luk Lambrecht, die acht jaar lang verantwoordelijk was voor het organiseren van tentoonstellingen in het Postmuseum aan de Brusselse Zavel en ook curator is geweest in Cultuurcentrum Strombeek, Philippe Herreweghe, Moving Ground, André Loeckx, Bauke Lievens, MOOOV, De fanfarecultuur, Romina Lischka en Enchanté vzw.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?