Eerder hield het museum voor kapitalisme al halt in de Beurs.

Veertig Brusselse organisaties bepalen binnenkant Beursgebouw

Jasmijn Post
© BRUZZ
17/03/2023

Het vernieuwde Beursgebouw zwaait waarschijnlijk deze zomer de deuren open. Niet alleen voor toeristen en bezoekers van het Belgian Beer Museum. Met de opening van het gebouw krijgt de stad er ineens 12.000 vierkante meter publieke ruimte bij. Een veertigtal organisaties buigt zich vanaf vandaag over de invulling daarvan.

De trappen van de Beurs zijn voor veel mensen dé plaats van afspraak. Ze vormen misschien wel het hart van Brussel, denkt Nel Vandevannet, de directrice van het gemeentelijke project om de Beurs te renoveren. Het gebouw zelf is altijd gesloten gebleven voor het publiek. Hoewel het massieve bouwwerk eigendom was van de Stad Brussel werd het verhuurd aan Euronext.

Toen de Europese beursmaatschappij in 2015 verhuisde, besliste de Stad Brussel het gebouw te renoveren en open te stellen. Dat wil zeggen: het krijgt een gemengde functie met private en publieke spelers. Een deel van de activiteiten ligt al vast: denk aan het Belgian Beer Museum of het dakterras en Bruxella 1238, het archeologisch museum van de Stad Brussel.

Maar het grootste gedeelte, waaronder de grote hal, wordt publiek domein. Zoals de trappen vroeger het hart van de stad vormden, moet het gebouw die functie overnemen. "Het moet de ruimte worden van de Brusselaar," zegt Vandevannet. "Welke identiteit gaan we creëren, wat gaat hier gebeuren? Dat horen we graag van een heel gemengd publiek."

"Welke identiteit gaan we creëren, wat gaat hier gebeuren? Dat horen we graag van een heel gemengd publiek"

Nel Vandevannet, directrice van het project Beurs

Drie workshops

In een reeks van drie workshops gaat de gemeente met een veertigtal organisaties op zoek naar antwoorden op die vragen. Daarbij is naar een evenwicht gezocht tussen vertegenwoordigers in verschillende domeinen: denk aan de sociale sector, de academische wereld en bewoners- en handelaarsverenigingen.

Concreet zijn de stadsmakers Urban Foxes in het proces betrokken, net als de stadskenners van Brukselbinnenstebuiten, daklozenorganisatie Diogenes, boksclub Jah Boxing, Cinema Palace, hogeschool Francisco Ferrer, verschillende basisscholen uit de buurt, vereniging Sint-Jacobswijk en Darna, het Vlaams-Marokkaans culturenhuis.

De organisaties kregen een uitnodiging in de bus om mee te denken over de invulling van het Beursgebouw. Dat doen ze tijdens die drie workshops. Vrijdag zullen ze zich buigen over de identiteit van de Beurs, daarna over de verschillende acties of initiatieven die er zouden kunnen plaatsvinden en ten slotte, in mei, over de praktische uitwerking.

Theater of hedendaagse kunst?

Wordt de ruimte opengesteld voor theatervoorstellingen, straatmuzikanten of exposities van wereldberoemde kunstenaars? "Dat zal tijdens het proces moeten blijken," zegt schepen van Burgerparticipatie Arnaud Pinxteren (Ecolo) die het participatieproces met de organisaties opzette en zal begeleiden. Wel is al duidelijk dat er publieke toiletten komen voor mannen en vrouwen, en zelfs een publieke douche. Voor concrete afspraken over veiligheid of overlast is het nog te vroeg.

Gelijkaardige projecten bestaan al in het buitenland. Voor schepen Pinxteren is het Franse Centquatre-Paris een voorbeeld. Ook dat is een publieke ruimte die een thuis is voor onder andere kunstenaars in residentie. Parijzenaars kunnen bovendien gratis het werk bewonderen van hedendaagse kunstenaars dat wordt tentoongesteld.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni