Voormalig herenhuis van Émile Bockstael definitief beschermd

ZM
© BRUZZ
22/09/2021

Op de Koninginnelaan in Laken heeft het voormalige herenhuis van burgemeester Emile Bockstael definitieve bescherming gekregen. Dat kondigt Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (One.Brussels-Vooruit) aan. De woning is vooral uniek om zijn wandschilderingen die op het oude Egypte geïnspireerd zijn.

Het pand werd in 1876 gebouwd en fungeerde een jaar later als woning van burgemeester Emile Bockstael, tot zijn overlijden in 1920. Hoewel het om een vrij onbekend gebouw gaat, is de bescherming van het herenhuis belangrijk.

“De decoratieve inrichting is in perfecte staat bewaard gebleven. Ze typeert de burgerlijke architectuur aan het eind van de 19de eeuw, met lijstwerk, vloeren in granito en mozaïek, marmeren schouwen en glas-in-loodramen. Ook de inrichting van de opeenvolgende kamers op de benedenverdieping en op de eerste verdieping is nog intact”, aldus Smet.

Bovendien vallen de wandtapijten in het huis heel erg op. Enerzijds gaat het om tapijten waarvan de taferelen geïnspireerd zijn op schilderijen van David Teniers de Jonge uit de 17de eeuw. Ook de wandschilderingen die op het oude Egypte zijn geïnspireerd, zijn uniek voor Brussel.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni