Youth Coalition is zaterdag van start gegaan

Youth Coalition in aanloop naar de kandidatuur Brussel culturele hoofdstad in 2030, met reflectiemoment onder jongeren in het Brussels parlement en de Ancienne Belgique Youth Coalition in aanloop naar de kandidatuur Brussel culturele hoofdstad in 2030, met reflectiemoment onder jongeren in het Brussels parlement en de Ancienne Belgique
© Kevin Meyvaert op X
| Youth Coalition in aanloop naar de kandidatuur Brussel culturele hoofdstad in 2030, met reflectiemoment onder jongeren in het Brussels parlement en de Ancienne Belgique. Hier met Fatima Zibouh.
© Kevin Meyvaert op X
| Youth Coalition in aanloop naar de kandidatuur Brussel culturele hoofdstad in 2030, met reflectiemoment onder jongeren in het Brussels parlement en de Ancienne Belgique. Hier met Fatima Zibouh.

Voor een honderdtal Brusselaars tussen 15 en 30 jaar uit de negentien Brusselse gemeenten is zaterdag in het Brussels parlement en de Ancienne Belgique een reflectieproject gestart over de toekomst van hun woonplaats. Het initiatief past binnen de Brusselse kandidatuur om Europese Culturele Hoofdstad te worden in 2030.

De deelnemers debatteerden zaterdag in groepen over de duizend 'vragen van de toekomst' van Brusselse jongeren die werden verzameld tijdens de eerste fase van het project, dat 'Speak Up Brussels!' werd genoemd.

Het doel van het project is om de stem van de jongeren te laten klinken en hun visie te vertalen in concrete en interessante scenario's voor de toekomst van Brussel.

De Youth Coalition Molenbeek-Brussels2030 heeft als missie om drie kritieke vragen aan te pakken: wat is de visie van de Brusselse jeugd met betrekking tot de toekomst van hun stad? Welke rol kan Brussel spelen als 'Europese Culturele Hoofdstad' bij het vormgeven van de toekomst? Hoe kan het initiatief Molenbeek-Brussels2030 deze groeipaden voor verandering gebruiken en implementeren in de kandidatuur voor 2030?

De groepen zullen werken rond zes overkoepelende thema's: community en jonge generaties, werk en onderwijs in Brussel, identiteit van en cultuur in Brussel, mobiliteit in Brussel, natuur en klimaat in Brussel, leefomstandigheden en urbanisme in Brussel en veiligheid in Brussel.

Zondag pakken de deelnemers samen de geïdentificeerde uitdagingen en thema's aan en ze kneden tot scenario's voor de toekomst van Brussel. Op 24 september, de laatste dag van het project, ligt de focus op de uitdieping van de voorstellen voor de kandidatuur in 2024, die ook zullen worden voorgelegd tijdens een plenaire sessie.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?