Biologisch en levend licht verlicht ruimte in Europese wijk

© Stad Brussel

Op het Jean Monnetkruispunt naast het Berlaymontgebouw in Brussel staat nog tot zaterdag de Glowzen Room opgesteld. In die ruimte maken bezoekers kennis met bioluminescentie, een levende bacterie die in de oceaan leeft en licht geeft.

Het initiatief om de Glowzen Room te installeren komt van Brussels schepen voor Economische Zaken Fabian Maingain (Défi) en de winkeliersvereniging Carrefour Jean Monnet. Ze brengen dit experiment naar de Europese wijk om bezoekers te verrassen, en om hen bewust te maken van de mogelijkheden van de natuur.

Glowzee, het bedrijf dat de ervaring ontwierp, haalde bacteriën uit de zee die licht geven en bijvoorbeeld gebruikt worden door inktvissen of plankton. In een laboratorium kweekte het bedrijf dergelijke bacteriën en maakte ze nog performanter. Het blauwgroene licht in het midden van de ruimte leeft dus echt. Ooit kan het misschien ingezet worden als stadsverlichting, klinkt het.

'Inspirerende technologie'

"Wat stadsbestuur betreft, is dit project een inspirerende technologische innovatie op ecologisch vlak, maar ook met betrekking tot de productie en het verbruik van licht", aldus schepen Maingain.

De ervaring maakt de bezoeker bewust maken van de mogelijkheden van de natuur, maar ze zou ook hypnotiserend en ontspannend werken. In de Glowzen Room ga je met een koptelefoon op in een comfortabele stoel zitten. Een stem spreekt je eerst toe en legt uit wat er te zien is. Nadien hoor je geluiden uit de jungle zoals stromend water, gefluit van vogels en kreten van andere dieren.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?