| Focking Sober: "Een vies feestje, maar dan nuchter"

Focking Sober: 'Een vies feestje, maar dan nuchter'

AD
© BRUZZ
19/08/2023

Een vettig feestje heeft geen drugs of alcohol nodig, vinden Raving Athletes en vriendinnen Ethelle Gonzalez Lardueden en Victoria Jadot. De twee ontmoetten elkaar zo'n acht jaar geleden in volle verslaving. Intussen zijn ze Focking Sober en klaar om de Brusselse clubscene - zonder pint of pil - te veroveren.

Jullie noemen jezelf Raving Athletes. Vertel?
Victoria: (Lacht) “We love to party. Ik hou van dansen, bewegen, zweten... Kortom: van vettige feestjes en alles wat daarbij hoort. Alleen waren Ethelle en ik allebei verslaafd, en lukte het niet meer om nog zonder drugs of alcohol te feesten. Daarom zijn we een tijdje gestopt met uitgaan en clubs bewust gaan vermijden."

"Maar het is natuurlijk niet omdat je niet meer drinkt of gebruikt, dat je plots geen zin meer hebt om te feesten. Daarom wilden we een plek creëren waaraan we ook zelf behoefte hadden. Hoe je het ook draait of keert, als verslaafde heb je nood aan een plek waar je niet of zo weinig mogelijk met drank en drugs in aanraking komt, en die zijn er niet in Brussel."

Is Focking Sober een feest voor mensen die worstelen met middelengebruik?
Victoria:
"Er is sowieso een grote groep zoals wij: mensen die zot graag feesten, maar tegelijkertijd verslaafd zijn en dus feestjes vermijden. Maar er zijn ook mensen die gewoon op zoek zijn naar manieren om te feesten zonder drugs of alcohol.'

'Voor alle duidelijkheid: ons feest is absoluut geen politiek standpunt tégen drugs of alcohol. We willen gewoon iets toevoegen aan de Brusselse clubscene."

Wat is het verschil tussen jullie feest en gewoon nuchter gaan raven?
Victoria: "Als ik nu ga feesten met vrienden die gebruiken, bekijk ik de avond op een heel andere manier. Eigenlijk is er, als je zelf nuchter blijft, maar een heel korte tijdspanne waarin je je echt kunt amuseren met de mensen rondom jou. In het begin is iedereen nog wat verlegen en ongemakkelijk, vervolgens begint de high op te komen en wordt iedereen wat spraakzamer, maar een paar minuten later is iedereen al zo ver weg dat het als nuchter persoon moeilijk is om nog verbinding te maken met anderen. Alles moet dus gebeuren in die korte tussenfase. Dat is op ons feest niet het geval."

Vind je het heel anders om nuchter te feesten?
Victoria: "Toen ik nog gebruikte, voelde ik mij vaak heel eenzaam op feestjes. Ik had het gevoel dat ik een totaal andere ervaring had dan de mensen rondom mij, omdat ik verslaafd was en zij niet. Mijn band met die drugs was zo anders, zo complex. Ik kon ook bij niemand met mijn verhaal terecht, omdat niemand je gebruik in vraag stelt."

"Het is zo’n vast onderdeel geworden van zoveel verschillende communities: de queer community gebruikt drug A, techno staat bekend voor drug B, in de rapscene is het weer iets anders... Daardoor worden die drugs - of het gebruik ervan - onderdeel van de identiteit van die gemeenschap, en bijgevolg ook van jezelf. Maar wat als dat onderdeel van die identiteit zou wegvallen? Wat zou er dan gebeuren? De artiesten die we hebben uitgenodigd, zijn allemaal met die vraag aan de slag gegaan. Ook zij hebben zich door een verslaving geworsteld en proberen er nu via hun kunst achter te komen wat het betekent om nuchter te zijn."

Wat kunnen we verwachten van de eerste editie?
Victoria: "Aan het begin van de avond exposeren vijf kunstenaars hun werk: er is een beeldhouwer, een schilder, een visueel kunstenaar, een tatoeageartiest... In totaal werken we samen met een twintigtal artiesten. Later op de avond volgt nog een dragshow en een vertoning van de kortfilm waaraan Ethelle en ik samengewerkt hebben. Daarna staan er nog een aantal concerten en Dj-sets op het programma."

De eerste editie van Fucking Sober gaat door in C12. Hoe reageerden zij op jullie voorstel?
Victoria: “C12 is een instituut in de Brusselse clubscene, iedereen die regelmatig uitgaat weet dat het zo’n beetje het kloppend feesthart van Brussel is. Toen we ons voorstel uit de doeken deden, waren ze meteen enthousiast. Voor ons is die samenwerking een droom: ze helpen met de organisatie, met het boeken van de artiesten, we kunnen hun licht- en geluidsinstallaties gebruiken…"

Komt er een vervolg?
Victoria: "We willen met ons concept vooral inspireren, maar het is zeker de bedoeling om nog meer feestjes te organiseren. In Brussel, maar er komt ook een editie in Parijs in het voorjaar van 2024. En als het van ons afhangt, vertrekken we daarna richting Londen en New York."

De eerste editie van Focking Sober staat gepland op donderdag 14 september vanaf 18 uur in C12.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni