Vriendinnen en initiatiefnemers van 'Focking Sober' Ethelle Gonzalez Lardueden en Victoria Jadot in de rokersruimte van C12.

Focking Sober in de C12: nuchter feesten, maar wel vies zweten

Lis Vanheule
15/09/2023

Geen kater, minder geld kwijt en geen eindeloze zoektocht naar een pita om vijf uur 's ochtends: feesten zonder drank of drugs heeft zo zijn voordelen. Partyconcept 'Focking Sober' bewijst dat je ook nuchter stevig de bloemetjes buiten kan zetten. BRUZZ ging langs bij de eerste editie van het feest in nachtclub C12.

Ethelle Gonzalez Lardueden en Victoria Jadot, initiatiefnemers achter het nuchter feestgedruis donderdagavond in C12, leerden elkaar zeven jaar geleden kennen toen 'Focking Sober' feesten nog niet in hun woordenboek stond. De twee vriendinnen worstelden vroeger met verslaving en vinden dat feestjes zonder alcohol en drugs een leemte vormen in het Brusselse nachtleven: "We houden ervan om te feesten, maar als ex-verslaafden is het moeilijk om uit te gaan in een omgeving met drank en drugs."

Vroege vogels

Op een doorsnee uitgaansavond in feesttempel C12 zou je om tien uur 's avonds nog een lege club verwachten, maar donderdagavond was dat niet het geval. "Mensen gaan niet eerst nog een pint drinken op café, maar komen direct hierheen", verklaart Hanne*, die nog even in de gang staat te praten met een vriend, alvorens zich te mengen onder de andere feestvierders. "Bovendien is er zoveel randanimatie voorzien dat je al vroeger op de avond zin hebt om hierheen te komen."

Bij het binnengaan van de club is meteen duidelijk wat ze bedoelt met randanimatie. De volledige inkomhal is ingepalmd door kunstwerken van artiesten die hun relatie tot alcohol of drugs hebben verbeeld. Ook is er eten voorzien en vinden er drag performances plaats. Je kan zelfs tattoo's laten zetten - na een feestje met alcohol of drugs had dat al eens voor extra hoofdpijn kunnen zorgen bij het wakker worden.

Sober Bitch

'Sober Bitch' is deze avond geen verwijt voor wie liever iets non-alcoholisch drinkt, wel is het de naam van een van de 0,0-cocktails. Zo hebben de initiatiefnemers wel meer opvallende namen uitgevonden om hun brouwsels te verkopen: ook een Virgin In The City, Dirty Sober of Spicy Sober staan op de kaart.

Volgens bezoeker Hanne hoef je alcohol of drugs niet volledig te schrappen, maar vormt het concept wel een mooie aanvulling op het nachtleven: "Op andere avonden feest ik niet per se altijd nuchter, maar het is verademend dat hier niet verwacht wordt dat je iets drinkt. Als ik als vrouw een glas alcohol weiger, krijg ik meteen de vraag naar mijn hoofd geslingerd of ik zwanger ben."

"Deze avond laat je ook stilstaan bij je alcoholconsumptie", vervolgt Hanne. "De expo heeft me een inkijk gegeven in de ervaringen van andere mensen met substantiegebruik."

e53e59c0-whatsappimage2023-09-15at145943.jpeg

Muziek centraal

Ook Rik zakte donderdagavond af richting C12, maar voor hem staat alcohol al enkele jaren niet meer op de menukaart: "In het begin kan het wat ongemakkelijk aanvoelen, omdat mensen ook vaak iets drinken om los te komen, maar ondertussen ben ik het gewoon."

"Je merkt het op een feestje wel als andere mensen iets gebruiken", weet Rik. "Dan kan op een bepaald punt de sfeer veranderen. Zij beleven hun eigen trip en als buitenstaander ben je vaak iets meer op jezelf aangewezen. Dan moet de muziek voor mij al heel goed zijn, of ik ga naar huis."

Het gebrek aan alcohol of drugs verhindert de feestvierders op 'Focking Sober' in ieder geval niet om volledig los te gaan op de muziek. Het nuchtere feestje ontaardde in C12-stijl nog steeds in een vies dansfestijn en niet in een saai communiefeest. Daar zit de MC op het podium ook voor iets tussen, want met de micro in de hand weet hij het publiek op te zwepen: "Vous êtes toujours chauds?" Vanuit de springende, zwetende menigte kan gededuceerd worden dat het antwoord op de vraag 'ja' is.

* Hanne is een gefingeerde naam, omdat de bezoeker vanwege het onderwerp niet met haar naam in het artikel wilde verschijnen. De andere in het artikel genoemde bezoeker wilde enkel zijn achternaam niet publiceren. De namen van de geïnterviewden zijn bekend bij de redactie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni