Metershoge fresco ter ere van zorgsector in Elsene ingehuldigd

Zoë Magniette
06/07/2020

Wie de Jean Paquotstraat in Elsene doorwandelt, kan zijn ogen uitkijken op de felle kleuren van een metershoge fresco. Kunstenares Amandine Lesay brengt met haar werk een hulde aan het zorgpersoneel, de helden tijdens coronatijden.

Waar de zorgverleners van Iris Ziekenhuizen Zuid voordien nog op een blanco muur keken, zien ze nu een eerbetoon aan hun inzet wanneer ze aankomen op hun werkplek in Elsene. Het project ontsproot tijdens een van de quarantainewandelingen van Juliette Greindl, die zelf om de hoek van het ziekenhuis woont. “Ik zag de lege muur en wist meteen dat dit de ideale plek was voor een hommage aan het zorgpersoneel."

Greindl staat aan het hoofd van Cosmotion, een organisatie die kunstenaars, merken en culturele events meer zichtbaarheid in het straatbeeld wil geven. Ze contacteerde kunstenares Amandine Lesay, die meteen van start ging. "Het werk van Amandine leek mij perfect. Ik werk al een jaar samen met haar en de kleurrijke creatie van deze kunstenares symboliseert de diversiteit van Elsene. In deze donkere coronatijden is kleur zo belangrijk.”

Thank you

Amandine Levy, de echte naam van de Parijse kunstenares, woont al sinds haar twintigste in Brussel. “Het doel van mijn fresco staat helemaal bovenaan: dank u zeggen aan de zorverleners.” Het zorgpersoneel, voor velen dé helden tijdens de coronacrisis, staat duidelijk centraal in de vers aangebrachte muurschildering, maar Lesay wil met haar fresco ook de herinnering aan deze moeilijke tijden in stand houden. “Mensen vergeten snel. Daarom wou ik een werk maken dat nog lang zal bestaan.”

'In deze donkere coronatijden is kleur zo belangrijk.'

Juliette Greindl

Gedurende twee weken werkte de kunstenares met twee teams aan de kleurrijke hommage. Zelf ontwierp ze het design, waarna ze met een eerste team de grote lijnen aanbracht en met het volgende team voor de afwerking zorgde. “Het waren intense weken. De druk lag zeer hoog, aangezien ik zowel de zorgverleners als de buurtbewoners niet wilde teleurstellen. We hebben ook heel wat technische problemen gehad, omdat de muur slecht onderhouden was,” zo legt Amandine Lesay ons uit.

Superhelden van iedere dag

“Het resultaat is prachtig,” aldus eerste schepen van Elsene Bea Diallo (PS). “Ik had het fresco niet kunnen zien voor de inhuldiging, dus ik was verrast over het resultaat. Het toont onze superhelden. Zorgverleners die niet alleen tijdens de coronacrisis, maar eigenlijk iedere dag levens redden.”

Diallo hoopt dat dit project inspireert: “Hopelijk starten andere gemeentes of wijken gelijkaardige projecten en geven ze zo meer werk aan kunstenaars. Met kunst kan je zaken uitdrukken die je soms niet onder woorden kan brengen.”

Het zorgpersoneel, dat ook aanwezig was op de feestelijke inhuldiging, waardeert de muurschildering enorm: “Het vertegenwoordigt ons harde werken en het is een mooi eerbetoon aan ons beroep. De kleuren zijn prachtig en het werk brengt leven in onze wijk.” De zorgverleners zelf mochten de laatste hand leggen aan het kunstwerk. Met de hulp van de kunstenares brachten ze het logo van het ziekenhuis met graffiti aan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, culture, zorgsector, Fresco

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie