| Voorbeeld kunstenaarsatelier Elsene

De jury selecteerde veertien kunstenaars die vanaf eind 2020 de acht nieuwe ateliers in de Wiertzstraat en de Herfstraat in gebruik zullen nemen. De gemeente biedt met dit project steun aan divers opkomend talent die verschillende praktijken beoefenen zoals schilderkunst, digitale kunst, fotografie of beeldhouwkunst.

Tien Brusselse kunstenaars zullen in residentie treden voor een periode van twee jaar. Ze zullen worden vergezeld door vier Europese kunstenaars die elk zes maanden in een atelier te werk zullen gaan. “De ateliers in de Wiertzstraat bevinden zich op 100 meter van het Europees Parlement. Daarom leek het ons vanzelfsprekend om daar de Europese kunstenaars te verwelkomen. We besloten dat een van de werkplaatsen om de zes maanden telkens door een andere Europese kunstenaar bezet zou worden,” aldus Els Gossé, schepen Nederlandstalige Cultuur en Europa.

Groot succes

De kandidatenoproep van de gemeente zorgde voor 165 kandidaturen. “We waren aangenaam verrast door het grote aantal inzendingen. Dit toont aan hoe hoog de nood aan werkruimtes voor kunstenaars is. De jury hield tijdens het kiezen nauwkeurig rekening met onze aandachtspunten: gender, LGBTQI-kwesties, mensenrechten, ecologie, dekolonisatie en culturele diversiteit,” vertelt Ken Ndiaye, schepen van Franstalige Cultuur.

Toekomstplannen

Op termijn zullen er geen acht, maar een twintigtal ateliers zijn waar tal van kunstenaars terecht zullen kunnen. Daarnaast kunnen ze rekenen op steun en begeleiding van de Dienst Cultuur en zullen ze de mogelijkheid krijgen bij te dragen aan het lokale cultureel aanbod. Dit aan de hand van tentoonstellingen, workshops en andere evenementen.

De ateliers aan de Herfst- en Wiertzstraat zullen komende winter de deuren officieel openen. Het publiek zal de kans krijgen om de kunstenaars te ontmoeten, de ateliers te ontdekken alsook de programmatie voor 2020-2021.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, culture, kunstenaarsateliers, Els Gossé, ken ndiaye

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni