LAbbaye de La Cambre

De abdij van Ter Kameren (archiefbeeld)

Brussels abdijbier La Cambre krijgt een nieuwe start

© BRUZZ
06/02/2022

De Brusselse abdijbieren La Cambre zijn terug van weggeweest. Eind vorig jaar raakte bekend dat de productie zou verhuizen naar de Mechelse brouwerij Het Anker. Die lanceert nu twee nieuwe bieren onder die naam.

Zoals vorig jaar aangekondigd worden de Brusselse abdijbieren La Cambre sinds kort door de Mechelse brouwerij Het Anker gebrouwen. De brouwerij sloot daarvoor een langdurige licentieovereenkomst met de kerkfabriek van La Cambre en het aartsbisdom Mechelen-Brussel.

Met de verhuis van het brouwproces werd ook het assortiment aangepast. Na een overgangsfase produceert Het Anker nu zowel een blond abdijbier als een IPA-bier. De flesjes en etiketten kregen een complete ‘make-over’, al werd het logo wel behouden. Dame Gisèle, die de abdij van Ter Kameren in 1201 stichtte, pronkt nog steeds op elk flesje.

la-cambre-blond.png

| Het nieuwe blonde abdijbier van La Cambre

De nieuwe bieren dragen het label ‘erkend Belgisch abdijbier’, wat betekent dat er – ondanks de productie in Mechelen – een concrete link met de abdijsite bestaat. Het garandeert ook een vergoeding voor de abdij die kan dienen voor goede doelen of het onderhoud van de historische abdijgebouwen.

Franse revolutie

De nieuwe bieren betekenen een doorstart voor de abdijbieren van La Cambre, die een achttal jaar geleden werden gecreëerd door een Brusselse ondernemer. Hij liet zich inspireren door de geschiedenis van de Ter Kamerenabdij, waar cisterciënzerzusters eeuwenlang bier brouwden voor eigen consumptie, maar ook voor reizigers en pelgrims die de abdij op hun weg vonden. Met de Franse Revolutie verloor de abdij haar oorspronkelijke religieuze functie en daarmee ook de brouwactiviteit.

De La Cambre-bieren worden verkocht via de klassieke distributiekanalen (drankenhandels, bierwinkels) in België, Nederland en Frankrijk.

Charles van Brouwerij Het Anker in Downtown bij Gunnar.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni