Brusselse cafés willen vrijdagavond van biervoorraad af

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 13 maart 2020

Vanaf middernacht in de overgang van vrijdag op zaterdag moeten cafés en restaurants dicht. Alle evenementen worden vanaf het weekend afgelast. Maar vrijdag is het nog wel toegelaten om een pintje te drinken. Een aantal bars en etablissementen maakt van die opening gebruik om nog een laatste feestje te geven. Experts raden af zo'n evenementen bij te wonen.

Biercafé Dynamo in Sint-Gillis gooit vrijdag al om 13.00 uur de deuren open, vier uur vroeger dan gebruikelijk. Uit de achttien tapkranen op de granieten bar vloeien bieren die je doorgaans niet uit vaten aangeboden krijgt. Het zou zonde zijn om dat zeldzaam assortiment verloren te laten gaan, moet Dynamo gedacht hebben.

Met een laatste evenement, toepasselijk ‘Dynamo killing the kegs’ (vrij vertaald: Dynamo maakt zijn vaten leeg) genoemd, hoopt het craft beer-café zijn voorraad alsnog kwijt te kunnen. Dynamo verkoopt zijn bieren aan goedkopere tarieven. Voor een klein supplement kan je zelfs bieren mee naar huis nemen. Om middernacht sluit de bar zijn deuren voor de rest van de maand.

'Coronaprijzen'

Het café op de Alsembergsesteenweg is niet het enige etablissement dat nog snel zaakjes wil doen op de laatste weekendavond waarop cafés open mogen zijn.

Ook wijnbar La Cave à Vin in de Lombardstraat schermt met woekerprijzen, Beergium Bar in Ukkel verkoop bier van het vat aan “coronaprijzen”, Barbeton in het stadscentrum herdoopte zijn verjaardagsfeestje tot een ‘Lockdown Party’ en ook café Merlo doet vroeger open om zijn vaten op te krijgen.

Ook restaurants bellen massaal rond om reservering naar vrijdagavond te verplaatsen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) ziet er geen graten in. "Als de horeca vrijdag al maatregelen moest nemen, hadden we die vanaf vrijdag ingevoerd", klinkt het bij haar kabinet.

Epidemioloog Pierre Van Damme waarschuwt. "Zo werk je de mogelijke verspreiding nog meer in de hand. Ik snap de horeca, want het is een serieuze aderlating. Maar ook de bezoekers moeten hier op hun verantwoordelijkheid gewezen worden. Wie vanavond naar zo’n feest gaat, kan een besmetting oplopen en volgende week ziek zijn. Dat getuigt van weinig burgerzin."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?