Brusselse horecauitbaters starten Facebookgroep tegen coronamaatregelen

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 29 september 2020

Brusselse horecauitbaters verenigen zich in het ‘Rassemblement de l'Horeca Bruxellois’. Daarmee hopen ze op termijn een drukkingsmiddel te hebben als er crisismaatregelen worden genomen. Door het nieuwe sluitingsuur zien veel ondernemers een groot gedeelte van hun opbrengst in rook opgaan.

Op dit moment is 'Rassemblement de l'Horeca Bruxellois' in de eerste plaats een Facebookgroep. Maandag kwamen enkele leden voor het eerst samen. Het gaat om cafés als L'Amère à Boire, Jane Café, Moeder Lambic, Les Super Filles du Tram, Stam Café of Café Belga – veelal cafés die’s avonds goede omzetten maken.

"We begrijpen de maatregel niet," zegt Golven Dedonder, eigenaar van Le Murmure Café. "We gaan samen blijven komen en hopen op termijn voldoende leden te hebben om een drukkingsmiddel te hebben. We zijn tenslotte met duizenden onafhankelijken in Brussel, en de Federatie Horeca Brussel verdedigt ons niet echt."

Financiële catastrofe

Dat beaamt ook Lisa Miller, de eigenaar van bar Le Pantin, die de Facebookgroep heeft opgericht. Ze heeft het idee dat de federatie zich meer bezighoudt met grote hotels en ondernemingen. Terwijl er heel wat hete hangijzers zijn voor de eigenaars van kleinere horecazaken. "We teren bij Le Pantin het hele jaar op de wintermaanden. Na oktober krijgen we geen financiële steun meer. We hebben geen terras, dus als het mooi weer wordt, verdienen we niets meer."

Ook Dedonder vreest op een financiële catastrofe. "In Le Murmure beginnen we pas echt met verdienen vanaf 22 uur. De mensen komen bij ons iets drinken nadat ze op restaurant zijn geweest. Dat betekent dat we maar één uur hebben om geld te verdienen. Ons personeel zal nog minder kunnen werken, en de studenten gaan hun job verliezen. Ook de brouwers zullen verliezen draaien. Het is een catastrofe voor sector." Met het 'Rassemblement de l'Horeca Bruxellois' willen de ondernemers nadenken hoe ze hier samen uit kunnen komen.

Café-eigenaars hoorden zaterdag dat ze hun café voortaan om 23 uur moeten sluiten. Een maatregel die drie weken duurt, en daarna geëvalueerd zal worden. Toch kwam het nieuws aan als een grote schok voor de cafés die het grootste gedeelte van hun omzet tussen 22 en 2 uur ’s nachts verdienen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?