1688 Le petit mercado

| Le Petit Mercado

Brusselse restaurants serveren 'in the dark' om energiecrisis aan te kaarten

22/09/2022

Tien Brusselse restaurants serveren binnenkort “in the dark”. Zo willen ze aandacht vragen voor de moeilijkheden die de energiecrisis binnen de horeca veroorzaakt.

Zoals veel sectoren heeft ook de horeca zwaar te lijden onder de aanhoudende stijging van energieprijzen. Bars en restaurants zijn sterk afhankelijk van zowel gas als elektriciteit om eten te bereiden en klanten op hun wenken te bedienen.

Brussel "In the dark"

Daarom heeft een tiental Brusselse restaurants een actie op poten gezet. Van 29 september tot 2 oktober kan je tijdens het minifestival Brussel "In the dark" genieten van een creatief diner mét kaarslicht, maar zonder fornuis, oven, verlichting of koffiemachine.

"Het zal moeite en verbeelding vergen om onze klanten uitgebreide recepten aan te bieden zonder onze apparatuur te gebruiken”, zegt Pia Renaudat van restaurant Le petit mercado in Sint-Gillis tegen de Franstalige krant Le Soir.

“We serveren koude gerechten of gebruiken de barbecue, want we schrappen alles behalve de koelkasten, die essentieel zijn om eten te bewaren.” Om ervoor te zorgen dat er toch pintjes getapt kunnen worden, voorziet de brouwer het restaurant van een handpomp.

Energie- en grondstofprijzen

Met de actie willen de restauranthouders duidelijk aantonen met welke moeilijkheden de horeca momenteel te maken heeft. Energiefacturen gaan omhoog, terwijl ook de prijs van grondstoffen de lucht inschiet. Pierre Millour van restaurant Liesse in Sint-Gillis zag de energiefactuur van zijn restaurant de afgelopen tijd stijgen van 600, naar zo’n 1.800 euro.

"We betalen 40% meer voor onze zuivelproducten. En onze wijnleveranciers hebben ons al gewaarschuwd: zij zullen hun prijzen volgend jaar met 20 tot 40% verhogen," aldus Millour aan Le Soir.

De federatie Horeca Brussel juicht het initiatief toe. In Le Soir onderstreept directeur Ludivine de Magnanville dat het gaat om een oproep aan de federale regering en niet om een publiciteitsstunt.

Deelnemende restaurants

Naast Le Petit Mercado in Sint-Gillis doen ook Le bain des dames in Brussel, St. Kilda in Ukkel, ÖTAP in Elsene, The Mordern Alchemist, Café Flora en Le Dillens in Sint-Gillis en Chez Rabu in Sint-Lambrechts-Woluwe mee met de actie in het donker.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni