Cultcafés Le Coq en Les Brasseurs zoeken steun via crowdfunding

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 15 januari 2021

De populaire bruine cafés Le Coq en Les Brasseurs aan de Beurs doen een beroep op hun stamgasten om de financieel beproevende coronacrisis door te komen. Dat doen ze via crowdfunding. "Een café en zijn klanten kunnen niet zonder elkaar."

Via het platform Growfunding hopen Le Coq en Les Brasseurs geld in te kunnen zamelen bij hun klanten. Door de coronacrisis zijn de Brusselse cafés nog steeds gesloten. "En de reserves slinken. We hopen snel opnieuw open te kunnen, maar het zou nog wel een tijdje kunnen duren", zegt Gert De Spiegeleer van Les Brasseurs op de Anspachlaan. "De reserves raken stilaan op", beaamt Jorn Peeters van Le Coq.

Om de cafés in deze noodlijdende tijden een duwtje in de rug te geven, rekenen zij in de eerste plaats op vrije bijdrages van hun cafégangers. Daarnaast werken zowel beide bruine kroegen samen met 'bekende' stamgasten en sociale of circulaire organisaties uit de buurt. Zij bieden in ruil voor een geldsom een tegenprestatie, doorgaans in de vorm van een gift.

Zo kan je voor 45 euro steun voor de cafés artistieke en ecologische keukenhanddoeken krijgen, gemaakt door de Brusselse Leila Hassouna. Bij Les Brasseurs biedt gereedschapsbibliotheek Tournevie een workshop aan als je 300 euro stort. Voor 60 euro steun aan café Le Coq biedt de organisatie Fermenthings je dan weer een fermentatieworkshop.

Eerder startte ook café Au Daringman een growfundingcampagne, die tot dusver al meer dan 7.000 euro in het laatje bracht.

Vanochtend opende presentator Robbe Petitjean in onze ochtendshow ter gelegenheid even café Le Coq on air. Robbe en barman Jorn van Le Coq ontvingen een klant voor een cafépraatje in de vroege ochtend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?