Hier eet je de beste ijsjes in Brussel

ijsjes.jpg
© Maria Groot
© Maria Groot

De derde hittegolf is er! Verkoeling zoeken kan natuurlijk met een ijsje. BRUZZ lijst enkele favoriete adressen van onze redacteurs op.

De voorbije dagen was het ontzettend warm met pieken in Ukkel tot 32 graden. Het blijft ook de komende dagen warm en het KMI voorspelt zondag nog temperaturen tot 32 graden. Maandag pas zou het kwik onder 25 graden zakken, waarmee dan een einde zou komen aan de hittegolf.

Er is dus nog genoeg tijd om de beste ijssalons in Brussel op te zoeken om er verkoeling te vinden.

BRUZZ lijst enkele van de favoriete adressen van onze redacteurs op. Klik op de titel voor meer informatie.

Gaston, Baksteenkaai 86, 1000 Brussel

Voor artisenaal ijs kunnen liefhebbers terecht bij Gaston, vlak bij het Sint-Katelijneplein. Een klassieker is Gaston - de naam is een verwijzing naar de belgitude van het ijssalon - misschien nog niet, want het ijssalon bestaat nog maar drie jaar, maar onder de BRUZZ-redacteurs is dit een van de populairste plekjes. "Superlekker", klinkt het steeds. Bovendien heeft Gaston een vrij uitgebreid aanbod sorbetijs, handig voor wie lactose-intolerant is.

Il Monello, Charleroisesteenweg 31, 1060 Sint-Gillis

Il Monello is nog zo'n naam die erg geliefd is onder de BRUZZ-redacteurs. "Dit is een ijssalon van Belgische Italianen die bij een Italiaanse meester-ijsmaker in de leer zijn gegaan, alvorens hun salon te openen", vertelt radiopresentator Bram Van de Velde. Wie niet genoeg kan krijgen van dat Italiaanse ijs, kan bovendien 'una vascetta' bestellen, een doos van een halve liter die je laat vullen met je favoriete smaken.

Glacier Zizi, Onderlinge Bijstandstraat 57A, 1180 Ukkel

Nog zo'n ijsinstituut met Italiaanse roots is Glacier Zizi in Ukkel. Al meer dan zeventig jaar biedt het familiebedrijf zelfgemaakt ijs aan met natuurlijke smaken en dus geen kunstmatige aroma's of kleurstoffen. En voor wie kickt op de naam en een verklaring zoekt: het ijssalon werd in 1948 opgericht door Gabriel Izzi, die de eerste twee letters van zijn familienaam van plaats wisselde.

Bargello, Vrijheidsplein 5, 1000 Brussel

Geen gigantische kaart, maar elke bol is bij Bargello een ware degustatie. Bargello volgt de artisanale ijsrecepten uit Firenze en heeft dan ook de beste crema fiorentina van Brussel: romig en fris tegelijkertijd. Je kan buiten op het terras zonnekloppen, maar onder de bomen op het Vrijheidsplein krijg je het echte vakantiegevoel.

De uitbaters zoeken hun ingrediënten allemaal in Italië, dus vind je er noten uit Piemonte, amandelen uit Sicilië en pistache uit Bronte in de smaken terug. Aanraders zijn crema bargello (met een koffietoets), nocciola en fior di panna, of een van de vele sorbets van het huis.

aze
© Glacier Zizi via Facebook
| Glacier Zizi op autoloze zondag

Il Gelato, Vanderkinderestraat 168, 1180 Ukkel

We blijven nog even in Italiaanse sferen en in Ukkel, waar je om de hoek het gereputeerde Il Gelato terugvindt, met naar eigen zeggen "het mooiste clienteel ter wereld". Met 29 jaar ervaring op de teller is ook dit een gevestigde waarde in Brussel. Wie de soms lange files trotseert, kan zichzelf trakteren op een van de lekkerste ijsjes van Brussel. De smaak café-noisette is volgens een ervaringsdeskundige een aanrader.

Voor wie Ukkel niet naast de deur is: Il Gelato zit ook in Westland en Docks Bruxsel.

Glacier Cocozza, Azalealaan 8, 1030 Schaarbeek

Glacier Cocozza is een ijssalon met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1902. Toen besloot Orazio Cocozza, een Italiaanse man die de American dream achterna wilde gaan, om naar België te trekken in plaats van naar de VS. Uit noodzaak werkte de man hier tijdens de winter als visboer. Tijdens de zomer reed hij rond met een ijskar. In 1966 nam zijn kleinzoon de zaken over, en vestigde hij zich in de Madeliefjesstraat in Schaarbeek.

De achterkleinkinderen van Orazio zetten het ijssalon verder. Sinds 1997 op de plek waar je vandaag nog terecht kan, tegenover het Josaphatpark. Glacier Cocozza hoort bij de oudste zaken in Schaarbeek, maar laat vooral het uitgebreide aanbod aan smaken en de kwaliteit van het Italiaanse ijs een goede reden zijn om er binnen te stappen. Het ijssalon heeft een terras, maar je ijsje opeten aan de andere kant van de straat, in het park, is minstens even gezellig.

Le Framboisier Doré, Baljuwstraat 35, 1050 Elsene

De goedkoopste plek is dit niet, maar Le Framboisier Doré maakt heerlijk ijs dat op een ouderwetse, ambachtelijke manier gemaakt wordt met natuurlijke ingrediënten. Het aanbod is hier best indrukwekkend: roomijs met smaken als wilde thijm, lavendel, groene anijs of chocolat au thé en sorbetijs waarbij exotisch fruit als yuzu, Boeddha's hand en de Japanse abrikoos tot de opties behoort.

Naar eigen zeggen werd speculaasijs in dit salon uitgevonden in 1989.

Capoue, verschillende locaties

Deze artisanale ijsjesketen is bekend bij de meeste Brusselaars en heeft filialen die over heel Brussel verspreid zijn. Op sommige locaties gaat het niet om een echt ijssalon, maar een toog, zoals de vestiging vlakbij het Flageyplein. Binnen zitten gaat daar niet, maar voor een snelle fix - als de rij meevalt - in de vorm van een hoorntje is dit wel ideaal.

Capoue is gevestigd in Watermaal-Bosvoorde (Payfa Fosseprezplein en Keymplein), Etterbeek (Keltenlaan), Laken (Wandstraat), Elsene (Boondaalsesteenweg en Lesbroussartstraat), Sint-Pieters-Woluwe (Sint-Aleidisvoorplein) en Sint-Lambrechts-Woluwe (Georges Henrilaan).

aze
Ijsjes van Gaston in hartje Brussel

Jouw tips!

Dit zijn de tips van de BRUZZ-redacteurs, maar we zijn ook benieuwd naar jullie favoriete plekken om ijsjes te eten! Die kan je kwijt via het formulier onderaan dit artikel.

De resultaten worden later opgenomen in dit artikel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?