Bij Den Boer visrestaurant

| Geert Heyvaeirt bij zijn visrestaurant Bij Den Boer.

Horeca-uitbaters creatief om in weer en wind terras open te houden

Jelle D'hont, Mats Buelinckx
21/05/2021

Nu het al wekenlang slecht weer is moeten horeca-uitbaters soms creatief zijn om hun terras open te houden. Overal in Brussel zijn terrassen afgedekt met parasols, windschermen en tenten.

Na de maandenlange sluiting van de horeca is het aanhoudende slechte weer extra slecht nieuws voor de horeca-uitbaters. Daarom zijn velen genoodzaakt hun terras af te dekken, soms op geïmproviseerde wijze. Dat mag ook, zolang één kant van het terras volledig geopend blijft.

Eén van de terrassen die bijna volledig afgedekt is, is restaurant Bij Den Boer op de Vismarkt. Eigenaar Geert Heyvaert heeft een grote blauwe tent neergezet die bijna het hele terras afsluit, alleen langs de kant van het trottoir is het nog open. "Ik heb van de gemeente toestemming om de parkeerplaatsen tot eind september te gebruiken." Op de grond staan blauwe stippen die aangeven tot hoever het terras mag komen. "Ik heb die tent neergezet omdat we anders vol in de wind zitten."

Castor Pizza

| Meneer Boukili met zijn nieuwe milkshakebar.

Ook bij pizzeria Castor in Sint-Gillis hebben ze creatief nagedacht om het terras een leuke invulling te geven. Houten pallets bakenen het terras af van de straat en grote parasols moeten de gasten drooghouden. Eigenaar ‘monsieur Boukili’ is net bezig met een extra barretje buiten te zetten. "We gaan een milkshakebar buiten zetten om iets nieuws te proberen. Zeker nu is het belangrijk dat het terras dik in orde is."

Verderop in Sint-Gillis, bij restaurant La Porteuse d’Eau, is misschien wel de mooiste creatie te zien. Met een combinatie van verschillende tenten, parasols en glazen schermen heeft eigenaar Amor Ben Messaoud ongeveer elke plek afgedekt. "Ik moet mijn gasten toch beschermen tegen de regen en wind", lacht Amor. Met lampjes die hij rond het terras heeft gehangen heeft hij extra sfeer aangebracht. Zijn terras trekt veel bekijks in de buurt. "Zelfs RTL kwam laatst langs om hier te filmen."

La Porteuse d’Eau

| Amor Ben Messaoud is duidelijk trots op zijn terras.

Iets te creatief

Sommige eigenaars hebben hun terras ook iets te creatief afgedekt. Zo heeft een café op het Spiegelplein in Jette het terras zodanig afgedekt dat de gasten eigenlijk gewoon binnen zitten. "We hebben al enkele boetes uitgeschreven voor terrassen die over de scheef gaan", zegt woordvoerder van de politie Brussel-Elsene Ilse Van de Keere.

Toch is de politie extra toegeeflijk voor de horeca, die het de afgelopen maanden zwaar hebben gehad. "We zullen nooit direct verbaliseren. We zullen altijd eerst waarschuwen en de regels duidelijk uitleggen." Hoeveel boetes er al zijn uitgeschreven is niet duidelijk. Ook de politiezones Noord en West laten weten de eerste weken 'gesensibiliseerd' te hebben en nu over te gaan tot boetes uitschrijven. In zone West heeft al zeker één café een bekeuring gekregen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni