Iconisch restaurant De Ultieme Hallucinatie na drie jaar weer open

© De Ultieme Hallucinatie via FB
| Veel volk bij de heropening van De Ultieme Hallucinatie

Liefhebbers kunnen opnieuw aan tafel in De Ultieme Hallucinatie, het iconische art-nouveaupand aan de Koningsstraat in Sint-Joost. Vorig jaar kondigden de uitbaters aan dat ze de plek wilden omdopen tot 'The Ultimate Hallucination', maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. "Dit is niet alleen een horecaproject, maar een art-nouveauproject. Op deze mythische plek willen we de Brusselse art-nouveaucultuur doen herleven."

Na enkele jaren leegstand werd De Ultieme Hallucinatie in 2012 overgenomen door toenmalig schepen in Schaarbeek Sait Köse. Vier jaar later werd het restaurant failliet verklaard. Sindsdien stond het pand opnieuw leeg, tot in 2018 een overnemer werd gevonden.

Die wilde het pand omdopen tot 'The Ultimate Hallucination', omdat de oorspronkelijke Nederlandstalige naam "de indruk gaf dat enkel Nederlandstalige gasten hier welkom waren." Sinds 26 november is het restaurant opnieuw open. De naam is gebleven zoals ze was.

"Mensen hebben zoveel herinneringen aan die naam", verklaart Pierre Langlois, een van de nieuwe uitbaters, aan BRUZZ. "We willen terug naar de sfeer van vroeger en hopen van deze plek een symbool van belgitude te kunnen maken."

Een belangrijk aspect in dat verhaal is de keuken. "We brengen een authentieke Belgische keuken, met onder meer waterzooi en garnaalkroketten op de kaart, en maken daarbij gebruik van Belgische producten", aldus Langlois.

Art-nouveau

Toch is de menukaart niet de enige reden om naar het pand in de Koningsstraat in Sint-Joost-ten-Node te trekken. Langlois: "Dit is niet alleen een horecaproject. Dit is een art-nouveauproject! Op deze mythische plek willen we de Brusselse art-nouveaucultuur doen herleven."

De Ultieme Hallucinatie is een beschermd gebouw dat in 1841 opgetrokken werd, maar vooral bekend is om de heraankleding in art-nouveaustijl door architect Paul Hamesse in 1904. "De brasserie is maar een eerste stap, maar de bedoeling is dat het gebouw er helemaal moet uitzien zoals in 1904", klinkt het. Dat gaf mede-eigenaar Andrew Waldhaus vorig jaar al aan.

Het restaurantgedeelte werd volledig gerenoveerd en ook de kelderverdiepingen werden opgeknapt. Waar vroeger nog een discotheek was, kunnen binnenkort privé-evenementen georganiseerd worden. "We werken verder aan nieuwe projecten", zegt Langlois nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?