Ultieme Hallucinatie moet weer schitteren

Michaël Michiels
© BRUZZ
27/06/2018

| The Ultimate Hallucination.

In maart maakte restaurant ‘De Ultieme Hallucinatie’ een doorstart. De nieuwe eigenaar doopte het pand om tot ‘The Ultimate Hallucination’, om een breder en internationaler publiek aan te trekken. Maak kennis met Andrew Waldhaus, een razend ambitieuze Pool die samen met zijn vrouw en dochter weer een art-nouveauparel wil maken van het vroegere hotel Cohn-Donnay.

Zeventien jaar geleden beslisten Andrew en Magdalena Waldhaus om hun leven in Polen te laten voor wat het was en hun geluk te beproeven in België. Ze belandden met hun vierjarige dochtertje Gabriella in Brussel. Andrew ging net zoals vele land- (en lot)genoten aan de slag in de bouw. “Onze roots liggen in Bialystok, een stadje in het uiterste oosten van Polen, aan de grens met Wit-Rusland,” zegt hij.

Het gezin heeft er geen gewoon parcours opzitten. Voor hun komst naar België had de vader des huizes geen ervaring in de bouw, maar baatte hij een restaurant uit met zijn vrouw. Ondertussen is hij ook actief in de muziekbusiness, als producer. “Cremogen. Zo heet mijn muzieklabel.

"Dit gebouw is een stukje geschiedenis, een monument. Alle details moeten dus kloppen"

Andrew Waldhaus, uitbater The Ultimate Hallucination

Andrew Waldhaus, uitbater The Ultimate Hallucination

We werken samen met enkele muzikanten die al met Eros Ramazzotti gespeeld hebben, maar ook met jonge beloftevolle Italiaanse popmuzikanten. Zo heb ik tijdens het draaien van een film een jonge Italiaanse muzikant ontdekt op de Grote Markt in Brussel. Soltanto heet hij. We hebben hem meteen een voorstel gedaan om drie albums op te nemen in onze studio in Italië.”

Het toont aan hoe ambitieus Waldhaus is. Hij leeft schijnbaar naar de leuze van wijlen Marvin Gaye: Ain’t No Mountain High Enough. Waldhaus werkt niet om te leven, maar leeft om te werken. De renovatiewerkzaamheden in ‘The Ultimate Hallucination’ zijn in januari begonnen. Zes maanden later is het brasseriegedeelte al open en ook het restaurant is bijna gerenoveerd.

The Ultimate Hallucination, de nieuwe Ultieme Hallucinatie.

| The Ultimate Hallucination, de nieuwe Ultieme Hallucinatie.

“Werkdagen van zeventien uur zijn geen uitzondering. Ik renoveer het pand met een team van vier arbeiders en het schiet enorm goed op. In de kelderruimtes is nog veel werk, maar daar draai ik mijn hand niet voor om. Half juli zullen zowel het restaurant als de kunstgalerij (in de oude paardenstal) en de discotheek klaar zijn. Nadien kunnen we stilaan beginnen met een grondige renovatie van elke ruimte, maar ook van de gevel die we opnieuw zijn oorspronkelijke witte kleur willen geven.”

Hij houdt zichtbaar enorm veel van het gebouw. De reden daarvoor is zijn passie voor antiek en monumentale gebouwen.

Eigenaar Andrew Waldhaus en zijn vrouw Magdalena in The Ultimate Hallucination

| Eigenaar Andrew Waldhaus en zijn vrouw Magdalena in The Ultimate Hallucination.

Vijfhonderd foto’s

“Dit gebouw is een stukje geschiedenis, een monument. Alle details moeten dus kloppen. Daarvoor baseren we ons op zo’n vijfhonderd foto’s die we teruggevonden hebben in dozen op de zolder. Zo kunnen we het pand reconstrueren zoals Paul Hamesse het heeft gebouwd. Mijn ervaring in de bouw en meer bepaald in het renoveren van monumenten maken het mogelijk dat ik de werken zelf kan leiden. Mijn meest tot de verbeelding sprekende renovatie? Het voormalige landhuis ‘La Bastide’ van Victor Horta in Terhulpen, dat de bekende cellist Mischa Maisky gekocht had.”

Ook dochter Gabriella vertelt trots over het familieproject, waar ze instaat voor de bediening in de zaal. “Het is leuk dat we hier de Poolse cultuur kunnen vermengen met de Belgische. Zo is ook ons menu opgesteld.” Daarop vinden klanten zowel Belgische gerechten als enkele Poolse klassiekers. De pierogi, zowel hartig als zoet, zijn enorm populair. “Vergelijk het met ravioli, maar dan een iets dikker deeg dat gevuld is met een Poolse roomkaas en vlees. De zoete zijn gevuld met aardbeien en rode bessen,” zegt Gabriella.

Toch heeft ze andere levensdoelen en wil ze het maken in de modewereld. “Voor mij is dit tijdelijk. Ik hou ervan om mensen te adviseren. Het is mijn droom om terug te keren naar Warschau en er een modeblog op te starten en een eigen kledingzaak met bruidsjurken en lingerie.”

Ultimate Hallucination De Ultieme Hallucinatie glasraam plafond art-nouveau

| Ultimate Hallucination: een art-nouveauparel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Stedenbouw , Resto & Bar , Ultimate Hallucination , De Ultieme Hallucinatie , Anderw Waldhaus , art-nouveau

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni