review

'Kami': als twee druppels water

© Saskia Vanderstichele

We waren meteen weg van Kami, een nieuw adresje in Sint-Gillis dat het midden houdt tussen een eettent en een koffiebar. Hier is alles mooi, goed en bio.

In principe mag je je niet laten beïnvloeden door het charisma van de oprichters van een nieuwe zaak. In het geval van Kami is dat onmogelijk. Omdat na een gesprek met het koppel in kwestie – in alle anonimiteit uiteraard – al snel blijkt dat die zaak als twee druppels water op hen lijkt: ze straalt openheid uit (het duo heeft de wereld rondgereisd), een doe-het-zelfmentaliteit (ze stonden zelf in voor de inrichting) en goede smaak (Clara en Elias bevoorraden zich bij de beste leveranciers).

Wij bezochten het nog geen maand oude etablissement tijdens een lunch. Bij het binnenkomen viel meteen op hoe goed de verstandhouding wel is tussen de tandem achter het project. Het onthaal was attent en enthousiast. Alleen hadden we pech die middag – en ze lieten niet na zich ervoor te verontschuldigen – want ze waren vrijwel ‘uitverkocht’. De logistiek blijft een onderdeel van het restaurantbedrijf dat zich moeilijk laat leren.

Het ‘quick lunch’-menu bleek dan ook sterk ingekort: er was geen dahl meer (€6,20), geen croque met geitenkaas (€6,50), geen pad thai (€6,90)… Er bleven alleen nog een paar porties pasta all’amatriciana (€6,90) en een Kami-croque (€8,50) over. Niet erg, we proefden de twee resterende specialiteiten.

Terwijl we wachtten op onze bestelling, bekeken we de inrichting: muren die deels uit witgeschilderde en deels uit kale bakstenen bestaan, op maat gemaakte multiplexmeubels die de lijnen van de zaal volgen, een uitnodigend terras voor de zonnige dagen, en details (kussens, een oude landkaart van België...) die het geheel een persoonlijke toets geven. Kortom, een lichtrijke omgeving waarin je je thuis voelt.

En het eten? De croque was heerlijk en bestond uit dikke sneden roggebrood van bij Hopla Geiss, boerenboter, biologische schouderham en smeerkaas. Hetzelfde gold voor de pasta, verfraaid met stukjes snijbietblad, kappertjes en zwarte olijven.

Tel daarbij nog de bieren, van de beste Brusselse brouwers (Cantillon, La Senne, L’Ermitage…), de ontbijtmogelijkheden (granola, kaneelbroodjes...), een espressobar (€2,60 per tas) en filterkoffies (V60, French Press, Chemex…) die worden opgediend in tassen van Kim Verbeke, en ook heerlijke desserts (waarvan meerdere veganistisch). We dromen nog steeds van de flapjack (€2,50), een knapperige energiereep van havermout en chocolade.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?