BRZ 20250521 1936 EAT AND DRINK Kookoo

Saskia Vanderstichele

Review
Score: 4 op 5

Een koffiebar met karakter: ontdek Kookoo’s Iraanse ziel in elke slok

Michel Verlinden
© BRUZZ
23/05/2025

Kookoo geeft een draai aan het koffiebarconcept door er Perzische accenten aan toe te voegen. Hier vermengen koffie-aroma’s zich met berberisbessen, rozenwater en een vleugje Teheran.

De koffiebar is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de meest alomtegenwoordige horecaformules. Je hoeft maar om je heen te kijken om dat te beseffen. Het concept, dat makkelijk te kopiëren is, weinig personeel vereist en vaak een gelikte esthetiek combineert met een gestandaardiseerd aanbod – zoals espresso, avocadotoast en granola – sluit perfect aan bij de tijdgeest. De keerzijde is de sluipende uniformering.

Gelukkig zijn er enkele adresjes die dat strakke keurslijf weten open te breken door er een dosis eigenheid en exotisme aan toe te voegen. In Sint-Gillis is Kookoo daar een mooi voorbeeld van. De recent geopende zaak van Mogkaba Moghaddasi en Zahra Ogani, pas aangekomen uit Teheran, laat een frisse wind door het genre waaien. Net als Stella, een koffiezaak met Syrische accenten wat verderop, bewijst Kookoo dat een espresso (2,80 euro) – in dit geval gemaakt met koffie van OR Coffee Roasters – je horizon kan verbreden.

De koffiebar is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de meest alomtegenwoordige horecaformules. Gelukkig zijn er enkele adresjes die er een dosis eigenheid en exotisme aan toevoegen.

Het is allereerst de inrichting, gekenmerkt door eenvoud, die je meeneemt naar andere oorden. De aandachtige bezoeker ontdekt een terugkerend motief: de vogel. Die zie je onder meer op de mooie, betegelde toonbank en is misschien wel een knipoog naar het beroemde De samenspraak van de vogels, een allegorisch Perzisch gedicht uit de twaalfde eeuw van Farid ad-Din Attar. De open ruimte – waar het licht door een groot raam uitkijkend op de Charleroisesteenweg naar binnen valt – nodigt uit om rustig de tijd te nemen.

Ideaal om te genieten van een Kookoo- sandwich (10 euro) met heerlijk huisgemaakt brood dat doet denken aan een oosterse focaccia. We kozen een vulling die we van harte aanbevelen: tomaat, yoghurt en vooral kuku sabzi, een onweerstaanbare Iraanse specialiteit die wat weg heeft van een kruidige omelet. De berberisbessen zorgen voor een lichtzure toets. Als drankje hadden we de uitstekende saffraanthee (5 euro) kunnen nemen, maar we lieten ons verleiden door de frisse, huisgemaakte limonade met rozenwater (5 euro).

Kookoo
Overwinningsstraat 232, Sint-Gillis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni