© Christa Dewinter | Het restaurant in april dit jaar.

Orgaanrestaurant Viva M'Boma gesloten

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
12/07/2022

Het befaamde restaurant Viva M'Boma in de Vlaamsesteenweg is dicht. Je kon er ingewanden proeven, of genieten van de typisch Belgische keuken. Het ging al een tijdje niet meer goed met het restaurant, dat in handen kwam van Tayfun en Atilla Zorsu. Die laatste is niet onbesproken.

In de Viva M'Boma kon je mergpijpen eten, andouilette, kalfshersentjes of choesels - een typisch Brussels gerecht met pens, alvleesklieren en stierenballen. Minder avontuurlijke eters konden er terecht voor Belgische klassiekers zoals cote à l'os met béarnaise, of stoemp.

Maar nu is het restaurant, in 2004 opgericht door Katia Ruebens, permanent gesloten. Lezersreviews tonen dat de rek er al een tijdje uit was. "Vergane glorie", klinkt het, of "niet langer verfijnd, en slechte service." Al is zeker niet elke recente recensie negatief.

Nieuwe zaakvoerder

De zaak kreeg het moeilijk toen chef-kok Olivier Vanklemput, die het restaurant sinds 2006 naar culinaire hoogtes stuwde, in januari 2020 ermee ophield. Hij werkt nu als Food and Beverage Manager voor Le Pain Quotidien.

Zaakvoerder Ruebens is al langer weg. In 2013 verkocht ze de Viva M'Boma aan twee Fransmannen, die met dezelfde kok tot begin 2020 verder gingen op hetzelfde elan. Toen kwam corona en even werd de zaak bekend omdat de uitbaters een coronasupplement aanrekenden. Daarna hielden ook de Fransmannen het voor bekeken.

"Ik heb de Viva in augustus 2020 verkocht", zegt toenmalig zaakvoerder Lionel Louckx. "Daarna is het met het restaurant alleen maar bergaf gegaan." Die verkoop was trouwens bijzonder. In plaats van de vennootschap te verkopen, werd Viva M'boma in oktober 2020 failliet verklaard. Op hetzelfde adres werd een nieuwe vennootschap opgericht: Viva. Met als zaakvoerders Tayfun en Atilla Zorsu.

De zaak bleef, behoudens de coronasluitingen, al die tijd open en dat onder de oude naam: Viva M'Boma.

Vrederechter

De nieuwe uitbaters zijn discreet maar niet onbekend, ook niet voor het gerecht. Zo veroordeelde een vrederechter Atilla Zorsu tot het ontruimen van een handelspand in Waver dat hij niet wilde verlaten, ook al betaalde hij geen huur aan Jacques Vanderbeck, bekend in Brussel van de Fornostar. Hij moest de man 37.000 euro.

Atilla is trouwens de neef van de broers Beyaz, die in Brussel elf restaurants uitbaatte - waaronder het beroemde Maison du Cygne op de Grote Markt, en Brasserie Georges. De hele groep werd in 2018 failliet verklaard door de handelsrechtbank.

Moeilijke start

Hoe dan ook startten de Zorsu's op 7 augustus 2020 met Viva, dat nog altijd onder de naam Viva M'Boma in de Vlaamsesteenweg te vinden was. Het restaurant kreeg het met de daaropvolgende coronagolven meteen moeilijk, en dat zonder kok Vanklemput.

Sindsdien is het nooit meer goed gekomen met het iconische restaurant, met de sluiting als uiteindelijk gevolg. De maatschappelijke zetel verhuisde eind juni 2022 naar de Keizer Karellaan, waar de Zorsu's het mosselrestaurant The Spoon uitbaten, en waar nog enkele andere zaken op dat adres staan.

Andere zaken

Een aantal van die zaken zijn trouwens intussen ook al stopgezet, van andere zaken ziet de boekhouding er niet rooskleurig uit. Ook enkele zaken buiten Brussel, waaronder twee pizzeria's in Wallonië, gingen nog voor corona failiet.

Wat er nu met het restaurant gaat gebeuren, is onduidelijk. Op dit moment is er geen sprake van een failissement.

Onze redactie kon de Zorsu's noch iemand van het personeel bereiken voor een reactie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Ganshoren, Resto & Bar, orgaanvlees, restaurant, Frans-belgische keuken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie